La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tindrem una casa, un cotxe o un ‘fast food’ Ikea?

-

Ikea està explorant l’en

■ trada en noves àrees de negoci més enllà del sector del moble i la decoració, en què l’últim any fiscal, tancat a l’agost, va facturar 37.400 milions d’euros, un 6,3% més que el 2020.

El grup va presentar a la H22 City Expo, la fira de disseny que s’està celebrant a la ciutat sueca d’Helsingbor­g, tres propostes de “cases temporals”, sostenible­s (fabricades en fusta) i integrades a la natura. “La nostra idea seria avançar cap a una mena d’habitatge d’acampada i portar-la a un nivell superior”, va assenyalar Marcus Engman, director creatiu del grup. La firma ja construeix habitatges per a gent gran, però només a Suècia, on s’ha associat amb Skanska i amb Silviahemm­et, una fundació per a la demència que impulsa la reina de Suècia. “No estem pensant a portar el projecte a d’altres països perquè hi ha moltes regulacion­s locals en la construcci­ó, sobre les canonades, l’electricit­at... tot és molt local”. Per això, “la idea, almenys de moment, no és pas que Ikea es converteix­i en una indústria i fem cases Ikea arreu del món”.

El grup també està buscant oportunita­ts en el sector de l’automoció arran de la revolució que provocarà el cotxe de conducció autònoma. Simon Caspersen, conseller delegat de Space 10, la start-up que concentra els projectes més innovadors del grup, explica que “un cotxe sense volant ni pedals serà al final un espai habitable petit. I qui en sap més de dissenyar espais petits que Ikea?”. El grup, va assenyalar

Caspersen, no entraria directamen­t en la indústria, sinó que busca establir aliances amb grans fabricants per encarregar-se de l’interioris­me. Ikea explora altres vies de diversific­ació, però la més avançada són els restaurant­s. El grup gestiona ja la sisena cadena de restaurant­s més gran del món i estudia establir-los com un negoci separat, fora de les seves botigues, aprofitant el gran interès dels consumidor­s pel menjar saludable: la firma està col·laborant amb empreses alimentàri­es amb l’objectiu de tenir un 50% del seu menú d’origen vegetal d’aquí tres anys. Ara, a més, un terç dels qui visiten les seves botigues ho fan només per menjar-hi.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain