La Vanguardia (Català-1ª edició)

La rendibilit­at de les pimes es desploma a nivells de fa sis anys

La Cepyme assenyala menys marges, més costos i un deute elevat com a grans problemes

- JAUME MASDEU

Les pimes espanyoles donen mostres d’haver quedat despenjade­s de la recuperaci­ó econòmica, perquè tenen més activitat però són menys rendibles. Aquestes empreses pateixen una forta reducció dels marges, ja que l’increment dels costos és superior al de les vendes, cosa que les porta a la seva situació més crítica des del 2014, segons l’indicador elaborat per la Cepyme. Aquesta situació s’agreuja per la crisi inflacio-nista.

Les empreses continuen funcionant, però són menys rendibles. “La rendibilit­at s’ha desplomat. Se situa en nivells de fa sis anys”, diu l’informe. En concret, la rendibilit­at neta sobre l’actiu, que havia començat a recuperar-se el 2013, va tornar a retrocedir amb la pandèmia fins a arribar al 3% el 2021, mentre que el 2019 estava en un 3,7%.

Hi ha tres elements que frenen el funcioname­nt de les petites i mitjanes empreses: la reducció dels marges, l’increment dels costos i els elevats nivells d’endeutamen­t. D’entrada, pugen més els costos que no pas les vendes. Els costos totals van augmentar un 23% el primer trimestre del 2022, mentre que les vendes només un 19,8%, cosa que redueix els marges, empitjora la liquiditat i mina la competitiv­itat. En aquests augments dels costos destaquen els dels subministr­aments i l’energia, però també els laborals, que van augmentar un 5,1% (eliminant l’efecte dels ERTO) el 2021, i un 5,7% el primer trimestre del 2022. A més, les petites empreses van patir un increment més gran, d’un 6,3%, davant el 4,1% de les mitjanes.

Alhora encaren la pròxima

La rendibilit­at neta sobre l’actiu, que havia començat a pujar el 2013, va retrocedir fins al 3% el 2021

Els costos totals van augmentar un 23% el primer trimestre del 2022, però les vendes només un 19,8%

pujada dels tipus d’interès i el consegüent enduriment del crèdit amb nivells d’endeutamen­t alts, incrementa­ts durant la pandèmia.

“Ens cau la productivi­tat i ens cauen els marges... Els salaris s’han vist molt condiciona­ts per l’increment del salari mínim interprofe­ssional”, afirma

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Treballado­rs d’una pime a Barcelona
CÉSAR RANGEL Treballado­rs d’una pime a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain