La Vanguardia (Català-1ª edició)

El final de l’escapada

- Jordi Juan Director

Us explicaré un secret. Malgrat la importànci­a que té l’edició digital per a tots els que fem cada dia La Vanguardia, la portada de paper continua tenint una màgia especial. Segurament és perquè durant tot el dia canviem successive­s vegades les notícies que ocupen la nostra portada al web, a diferència de la de paper, que és única i queda a les hemerotequ­es per a la posteritat. De fet, col·leccionem 141 anys de portades.

Per això, la selecció de la foto principal de la primera pàgina mereix una atenció especial. Diàriament un equip dirigit pel fotògraf Pedro Madueño s’encarrega de buscar les millors imatges que destaquin per la seva actualitat periodísti­ca i, en alguns casos, també per la seva excentrici­tat. Aquestes últimes acaben ocupant després l’espai de la pàgina 2, just a sota d’aquest article si és que vostès m’estan llegint en l’edició de paper. Doncs bé, on volia arribar: gairebé cada dia tenim una foto de Boris Johnson fent el pallasso. Sí, literalmen­t. Noestracta­d’unmenyspre­ucapalprim­erministre.ÉsqueJohns­on sempre té temps d’anar a algun lloc per disfressar-se de qualsevol cosa, treure a passejar el gos amb una indumentàr­ia impròpia d’un primer ministre o fer qualsevol ganyota davant el fotògraf.

Les brillants cròniques des de Londres de Rafael Ramos ens han permès conèixer millor la complexa idiosincrà­sia del líder conservado­r i el seu estrany comportame­nt que, tot i això, li va permetre guanyar còmodament les eleccions de desembre del 2019. El gener passat escrivíem en aquesta secció que Johnson ja havia exhaurit el crèdit en haver-se descobert la seva participac­ió en les festes de Downing Street durant la pandèmia, però amb la invasió d’Ucraïna i la seva habilitat per esquivar tants problemes, el premier havia pogut endarrerir la caiguda.

Ara els seus propis companys tories han dit prou i ahir van presentar una moció de censura. Toca aplaudir el sistema polític britànic perquè a Espanya costaria de veure el PP impulsant una moció així contra Mariano Rajoy, o el PSOE contra Pedro Sánchez. Johnson va salvar ahir momentània­ment el cap, però li serà difícil continuar governant el país com si res. Es tracta del final de la seva escapada.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain