La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una altra derrota frustra el retorn polític de Manuel Valls a França

L’ex primer ministre és eliminat a la primera volta de les legislativ­es

- EUSEBIO VAL

Manuel Valls, instal·lat altre cop a París després de la fracassada aventura municipal a Barcelona, ha vist com de moment es frustrava el seu desig de revitalitz­ar la seva carrera política a França. L’ex primer ministre va quedar eliminat a la primera volta de les legislativ­es. Pretenia ocupar un escó com a diputat a l’Assemblea Nacional en representa­ció dels francesos que viuen a Espanya, Portugal, Andorra i Mònaco.

La nova derrota ha estat dolorosa, gairebé humiliant, perquè Valls es va presentar per la coalició Ensemble (Junts), entorn d’Emmanuel Macron, i la seva candidatur­a havia rebut la benedicció expressa del president de la República. Tot i així, l’ex cap del govern només va poder quedar tercer, amb un 15,85% de vots, per sota del candidat de l’esquerra, Renaud Le Berre, i de Stéphane Vojetta, el diputat sortint, també macronista, que es va rebel·lar contra la designació de Valls i va decidir mantenir la seva pròpia candidatur­a. Vojetta va considerar que Valls era un “paracaigud­ista” al seu territori, imposat des de la cúpula.

Fins i tot abans que el Ministeri d’Afers Exteriors publiqués els resultats oficials, Valls ja va anunciar per Twitter que no havia aconseguit l’objectiu. “Prenc nota dels resultats –va dir–. Encara que la dissidènci­a i la divisió han sembrat la confusió, no puc ignorar el meu resultat i el fet que la meva candidatur­a no ha convençut”. Segons el polític francoespa­nyol, era responsabi­litat seva assumir les conseqüènc­ies. “La vida és prou bonica per passar les pàgines tranquil·lament”, va afegir. Després d’admetre que havia perdut, Valls va suprimir el seu compte a Twitter, un possible indici que es vol retirar a l’àmbit privat.

El gruix de les legislativ­es se celebren el 12 i el 19 de juny, però als territoris allunyats i en les circumscri­pcions que represente­n els francesos a l’estranger els comicis s’han avançat una setmana.

El fiasco de l’ex primer ministre va ser una de les notes més destacades de l’aperitiu electoral. Valls conserva una notorietat pública rellevant. Expressa la seva opinió sobre les grans qüestions nacionals, té accés als mitjans de comunicaci­ó i participa en actes d’Estat.

Durant molts anys Valls va ser diputat pel departamen­t de l’Essone, al sud de París. També va conquerir l’escó, per un marge molt ajustat, el 2017, poc abans d’abandonar el Partit Socialista. Durant el seu últim període a l’Assemblea Nacional, ja va estar vinculat a la majoria de Macron. Va deixar de ser diputat per presentar-se a l’alcaldia de Barcelona el 2019. Últimament feia de comentaris­ta a la televisió.

El ministre de Transforma­ció i Funció Pública, Stanislas Guerini, que fins fa poc coordinava el partit de Macron, va elogiar “el valor polític” de Valls per haver-se presentat i la seva “voluntat de servir el país a qualsevol preu”.

El retorn de Valls al primer pla polític a França va anar acompanyat de l’aparició de diferents llibres. Un el va titular

Valls, a qui donava suport Macron, volia ser el diputat dels francesos que viuen a Espanya i Portugal

Pas une goutte de sang français (Ni una gota de sang francesa). Un altre, Zemmour, l’antirépubl­icain, era un opuscle molt contundent de denúncia del perill que representa­va el candidat ultra Éric Zemmour a les eleccions presidenci­als i de defensa dels valors republican­s. ●

 ?? LUèncie MARiN / AFP ?? Manuel Valls el 8 de maig a París en les celebracio­ns del final de la Segona Guerra Mundial
LUèncie MARiN / AFP Manuel Valls el 8 de maig a París en les celebracio­ns del final de la Segona Guerra Mundial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain