La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un periodista i un indigenist­a desapareix­en a l’Amazònia brasilera

- RIO DE JANEIRO Wgències

El periodista britànic Dom Phillips i l’expert en afers indígenes Bruno Araújo estan desaparegu­ts des de diumenge en una zona remota de l’Amazònia brasilera, segons va informar ahir Unijava, una organitzac­ió indígena local. L’àrea selvàtica on eren pertany a l’Estat de l’Amazones, a més d’un miler de quilòmetre­s al sud-oest de Manaus, la capital estatal, una zona marcada per violents conflictes entre pescadors, caçadors furtius i agents governamen­tals.

Phillips, col·laborador del diari The Guardian, i Araújo, assessor d’Unijava i que ha col·laborat amb The Washington Post i The New York Times, van ser vistos per última vegada diumenge a les set del matí a la comunitat de São Rafael, quan tornaven amb vaixell des de l’extens territori indígena de la Vall del Javarí i es dirigien a la ciutat d’Atalaia do Norte, a una hora de distància. Araújo havia estat objecte d’amenaces per la seva feina a l’agència d’afers indígenes del Govern brasiler, per bé que actualment estava de permís.

Un portaveu de The Guardian va assegurar que el rotatiu “està molt amoïnat i busca urgentment informació sobre el parador i la condició del senyor Phillips”. “Estem en contacte amb l’ambaixada britànica al Brasil i les autoritats locals i nacionals per mirar d’aclarir els fets com més aviat millor”, va afegir.

La regió ha estat lloc d’enfrontame­nts a trets entre caçadors i pescadors i forces de seguretat, que tenen una base a la zona, coneguda per acollir la població més gran d’indígenes aïllats del món. El setembre del 2019 un treballado­r de l’agència d’afers indígenes va ser assassinat a trets a Tabatinga, la ciutat més gran de la regió, i el crim continua sense resoldre. ●

Dom Phillips escriu a ‘The Guardian’ i Bruno Araújo, que havia estat amenaçat, treballava per al Govern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain