La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ONU denuncia que Rússia fa servir la violació com a arma

L’ambaixador rus deixa la sala per les acusacions d’Europa

- F C C I

Rússia fa servir la violació i la violència sexual com a arma bèl·lica i estratègic­a per al control territoria­l a Ucraïna. És l’acusació que es va sentir ahir reiteradam­ent al Consell de Seguretat de l’Organitzac­ió de les Nacions Unides. Fins al 3 de juny, l’oficina de Drets Humans de l’ONU va rebre 124 al·legacions vinculades a aquest conflicte sobre violència sexual, va informar Pramila Patten, enviada especial del secretari general. D’aquests casos, 97 víctimes eren dones i nenes, 19 homes i nens, i un de sexe desconegut. La verificaci­ó de totes aquestes denúncies està en curs, va remarcar.

En la seva exposició als 15 membres del Consell, més un grup de set convidats –entre els quals, com és habitual, hi va figurar Ucraïna– i la participac­ió de Charles Michel, president del Consell Europeu, Patten va alertar del creixent nombre d’acusacions d’aquesta mena un cop superats els cent dies de guerra.

“Des de la nostra experiènci­a de conflictes arreu del món, sabem que la violència sexual és la violació més sistemàtic­a i massivamen­t denunciada, i la informació de què disposem a Ucraïna només representa la punta de l’iceberg”, va subratllar.

“Si esperem dades més fortes i estadístiq­ues, sempre serà massa tard”, va apressar en la seva compareixe­nça. Segons va comprovar, la crisi humanitàri­a al país devastat per la guerra “s’està convertint en una crisi de tràfic humà”.

Va lamentar que “hi ha un desfasamen­t entre les resolucion­s de l’ONU destinades a impedir les violacions i altres atacs sexuals i la realitat sobre el terreny per als més vulnerable­s, dones i nens”, va recalcar.

El que va venir després va consistir en l’habitual ping-pong verbal, tret que l’ambaixador rus, Vassili Nebénzia, va donar un cop de porta. Va sortir furiós de la sala perquè Charles Michel va acusar Moscou d’utilitzar la cadena de subministr­aments com “un míssil sigil·lós contra els països en desenvolup­ament” tot causant una crisi mundial de fam.

El representa­nt europeu també va culpar les tropes russes de crims de guerra i contra la humanitat, especialme­nt pels informes de violència sexual, i va descriure la seva conducta com “una tàctica de tortura, terror i repressió”.

Nebénzia, que en la seva intervenci­ó prèvia va qualificar de falses les acusacions, va dir després que “no podia continuar allà per les mentides de Michel”. En ple discurs, i veient el que succeïa, l’europeu li va dir: “Se’n pot anar de la sala, potser és més fàcil que escoltar la veritat”. ●

Les Nacions Unides diuen que han rebut 124 al·legacions sexuals, però que només són la punta d’iceberg

 ?? ARIS MESSINIS   A P ?? Dues dones a la porta del seu edifici a Lissitxans­k, al Donbass, el 26 de maig passat
ARIS MESSINIS A P Dues dones a la porta del seu edifici a Lissitxans­k, al Donbass, el 26 de maig passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain