La Vanguardia (Català-1ª edició)

De la presó a la campanya

L’ombra de la Cosa Nostra sacseja les eleccions municipals de Palerm

- ANNA BUJ

El 23 de maig Itàlia va commemorar una data que va canviar la història del país per sempre més. Es recordaven els trenta anys de l’assassinat del jutge antimàfia Giovanni Falcone, en un brutal atemptat amb 500 quilos d’explosius amagats sota l’autopista que també va posar fi a la vida de la seva dona, Francesca Morvillo, i de tres escortes, Vito Schifani, Rocco Dicillo i Antonio Montinaro. Dos mesos després també va ser assassinat el seu amic i company Paolo Borsellino.

Els homenatges que van tenir lloc a Palerm, la ciutat natal de Falcone i Borsellino, van aplegar Sergio Mattarella, president de la República, diversos ministres i Maria Falcone, germana del magistrat, que fa tres dècades que lluita perquè el llegat del jutge que investigav­a els vincles entre el poder i la màfia pervisqui en les noves generacion­s.

Però hi va haver una absència destacada. La del candidat a l’alcaldia de Palerm del bloc de centredret­a, Roberto Lagalla, exrector de la Universita­t de Palerm que vol ser el successor de Leoluca Orlando com a alcalde de la capital siciliana. Va dir que ho va fer per “evitar polèmiques”. I és que l’ombra de la Cosa Nostra ha agitat la campanya electoral per a les eleccions municipals que se celebraran aquest diumenge a Palerm, a més de 977 ajuntament­s italians més. Dues importants figures polítiques que van ser condemnade­s pels seus vincles amb la màfia patrocinen la candidatur­a del dretà.

Es tracta del metge Salvatore Totò Cuffaro, que va ser president de la regió de Sicília entre el 2001 i el 2008, i l’exsenador Marcello dell’Utri. Cuffaro va passar gairebé cinc anys de presó després d’haver estat sentenciat el 2011 per col·laboració amb la Cosa Nostra i revelació de secrets de les investigac­ions als capos mafiosos. Va complir la condemna escrupolos­ament i, tot i que un jutge ha dit que no podrà tornar a optar a un càrrec públic, no veu cap problema a fer costat amb una llista de centredret­a a la candidatur­a de Lagalla, que va tenir un càrrec regional quan Cuffaro estava en el poder. Fins i tot li ha suggerit una assessora per al seu futur equip.

“No puc ser metge, no puc votar i no puc ser candidat. Pensar i fer política no és un càrrec; ho diu la llei”, ha defensat en declaracio­ns a La Repubblica, en què ha dit que té tant de dret com la resta a fer-ho. Des que va sortir de la presó el 2015 és un home nou, promet: se’n va anar a fer de metge voluntari a Burundi i diu que treballa per ressuscita­r la Democràcia Cristiana a Itàlia. “La política és la meva passió –afegeix–. Em penedeixo de les meves conductes del passat. He comès errors i n’he pagat les conseqüènc­ies. Puc tornar a les meves passions”.

L’exsenador Marcello Dell’Utri, per la seva banda, un històric col·laborador de l’ex primer ministre Silvio Berlusconi, va passar quatre anys a la garjola després de ser condemnat el 2014 per associació mafiosa. La justícia italiana va considerar que actuava com a mediador entre la màfia siciliana i el magnat. Ell també ha donat suport públicamen­t a la candidatur­a de Lagalla. Segons alguns mitjans italians, tant Dell’Utri com Cuffaro són en realitat els que han decidit i impulsat la campanya de l’aspirant a alcalde en lloc dels dirigents dels partits que representa (la Lliga, Forza Italia i Germans d’Itàlia). Lagalla ho nega rotundamen­t. “Simplement ha expressat una opinió positiva sobre la meva persona. Si algú veritablem­ent pensa que un home no és lliure de dir el que pensa, llavors hem tornat a l’Edat Mitjana”, ha defensat el candidat dretà.

Aquestes explicacio­ns no convencen Maria Falcone. “Aquesta terra –va recordar– ha tingut una política còmplice. No es pot permetre que un candidat polític de qualsevol corrent tingui com a patrocinad­or un personatge amb un passat que no sigui impol·lut. Totò Cuffaro i Marcello Dell’Utri han complert condemna, però no són impol·luts”. També l’alcalde sortint, l’etern Orlando –ha estat cinc vegades alcalde–, avisa que s’ha d’evitar que “Palerm

Dos polítics condemnats per activitats mafioses donen suport a la candidatur­a del candidat de dretes

pugui tornar a estar governada per la màfia a les pròximes eleccions ”.

Malgrat la polèmica, sembla que Lagalla té serioses opcions de guanyar l’alcaldia. Segons els últims sondejos està pràcticame­nt empatat amb el representa­nt del centreesqu­erra, Franco Miceli. A més de Palerm, també s’elegiran les noves administra­cions en ciutats com Gènova, Verona o L’Aquila.

 ?? ALESSANDRO FUCARINI / AFP ??
ALESSANDRO FUCARINI / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain