La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Itàlia no vol perjudicar Espanya a Algèria”

-

No volem perjudicar ningú, i he d’afegir que les relacions entre Itàlia i Espanya estan en un dels millors moments.

Itàlia dona suport a la represa del Midcat, el gasoducte que havia de reforçar la connexió amb la resta d’Europa a través del Pirineu català, paralitzad­a fa més de tres anys?

Itàlia dona suport a la represa del Midcat. [Snam, empresa pública que gestiona la xarxa gasista italiana, té un 40% de Téréga, empresa que gestiona la xarxa del gas al sud de França].

El Govern italià ha parlat amb el francès sobre la represa del Midcat?

Com a ambaixador a Espanya no l’hi puc precisar, però sí que li puc dir que estem en comunicaci­ó amb el Govern espanyol sobre les interconne­xions. Itàlia també ha proposat la possibilit­at d’un gasoducte off shore entre Barcelona i la terminal italiana de Livorno (Toscana). S’està fent un estudi de viabilitat d’aquest gasoducte, que apareix esmentat a l’últim document de la Unió Europea sobre política energètica (pla Repower EU). Alhora s’està treballant en la hipòtesi d’un corredor marítim que connecti Barcelona i les plantes de Livorno i La Spezia mitjançant una cadena de petites embarcacio­ns de transport de gas natural liquat (GNL). Amb vuit plantes de regasifica­ció de GNL [set a Espanya i una a Portugal], la península Ibèrica té una gran capacitat. Aquesta és una dada important. L’objectiu és que Europa sigui com més independen­t millor del gas rus. Qualsevol iniciativa per obrir noves rutes i obtenir més subministr­aments s’ha de considerar estratègic­a.

Tornem al nord de l’Àfrica. Itàlia i Espanya comparteix­en els mateixos criteris sobre la política que s’ha de desenvolup­ar en relació amb el nord de l’Àfrica?

Els dos països som dos actors principals al Mediterran­i. Itàlia sempre ha volgut reforçar l’estabilita­t en aquesta regió i desenvolup­ar relacions econòmique­s i polítiques entre les dues riberes mediterràn­ies que siguin avantatjos­es per a tots. Estem molt implicats en la recerca de l’estabilita­t de Líbia [país en situació de guerra civil des de fa deu anys] i també busquem l’estabilita­t al Sahel, regió clau per lluitar contra el terrorisme i l’acció contra les migracions il·legals. El nord de l’Àfrica és, al seu torn, un conjunt heterogeni de països, i cal tenir molt en compte les seves especifici­tats. Itàlia considera molt important, per exemple, promoure inversions en la generació d’energies renovables al nord de l’Àfrica i en la fabricació d’hidrogen verd, que serà un dels vectors energètics del futur. Els nostres objectius segurament són molt semblants als d’Espanya.

 ?? DANI DUCH ?? Riccardo Guariglia en un moment de l’entrevista a la seu de l’ambaixada italiana
DANI DUCH Riccardo Guariglia en un moment de l’entrevista a la seu de l’ambaixada italiana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain