La Vanguardia (Català-1ª edició)

Disbarats en campanya

Un sermó partidista, un insult i l’ús del Rei en un vídeo marquen l’inici de la contesa

- LUIS B. GARCÍA C US L PI O

Fa justament una setmana, sis fundacions dels principals partits d’esquerra a Catalunya van signar un manifest a favor de “millorar el debat públic” com a via per “enfortir la qualitat de la democràcia”. El document es llançava poques hores abans que comencés la campanya de les eleccions andaluses del 19-J, com a vaticini del que podia venir. Amb quatre dies de contesa preelector­al n’hi ha hagut prou per donar proves de la seva idoneïtat i el poc predicamen­t de la iniciativa.

Són diversos els esdevenime­nts sorgits que comencen a engrossir la bossa de disbarats de la campanya. Per començar, l’insult que va dedicar un destacat membre del PSOE andalús al president del PP, Alberto Núñez Feijóo, seguit del sermó polític del bisbe de Huelva, Santiago Gómez Sierra, convidant la parròquia a votar “en coherència amb la fe cristiana”, i l’ús de la imatge del rei Felip VI per part del PP per a un vídeo de campanya. Hi ha on triar.

Diumenge va ser el dia més prolífic en despropòsi­ts. Tot va començar dissabte amb el míting de Feijóo a Granada, amb l’Alhambra de fons, on es va atrevir a dir que el capvespre de la seva Finisterre gallega és fins i tot millor, i va recordar, per acabarho d’adobar, una cosa que provoca cansament entre els veïns de l’Albaicín: la floreta de Bill Clinton el 1997 a l’ocàs nassarita que va esdevenir fita per la seva projecció turística internacio­nal.

“Jo no discutiré amb Bill Clinton perquè ell no ha vist mai la posta de sol de Finisterre”, va llançar Feijóo. La rèplica furiosa li va valer el qualificat­iu de “tontopolla­s” llançat pel president del PSOE andalús, Manuel Pezzi, a les xarxes socials. Mal favor fa Pezzi al seu mesurat candidat Juan Espadas si, a més de remuntar a les enquestes fent una crida al vot de l’Andalusia “serena”, ha de sortir al pas del caràcter del seu company.

Igual d’imprudent va ser el sermó del bisbe de Huelva en una missa d’El Rocío televisada per l’autonòmica Canal Sur. “Els catòlics votem diferents partits, però tots hem de tenir en compte les afinitats o incompatib­ilitats dels nostres principis morals amb els projectes, programes i actuacions de cadascun d’ells”, va dir. I excloent el flanc esquerre va apel·lar al dretà a través del “dret a la vida humana, inviolable des de la concepció fins a la mort natural; el reconeixem­ent de la família com a unió estable entre un home i una dona; els valors espiritual­s i l’objecció de consciènci­a...”, entre d’altres.

Juntament amb aquest aliat voluntarió­s de la dreta, el PP ha tingut temps per reincidir en una relliscada utilitzant una imatge del

Rei saludant el candidat popular, Juan Manuel Moreno, en un vídeo electoral.

La campanya, llançada a les xarxes socials, va ser retirada, però és la segona vegada que els populars utilitzen la figura del monarca en campanya electoral. Ho van fer el 2019 en un vídeo en què Pablo Casado també apareixia saludant Felip VI amb les expression­s “el que ens uneix” i “confiança”, i la Junta Electoral Central els va reprendre per això.

Són tres exemples que 44 anys de conteses electorals no són garantia de debats polítics de pes. De fet, d’exemples d’aquesta mancança n’hi ha sovint, però es multipliqu­en durant les campanyes. I encara ha d’entrar en joc Vox. ●

El president del PSOE-A va insultar Feijóo per comparar l’ocàs de l’Alhambra amb el de Finisterre

 ?? / ?? El bisbe de Huelva va demanar el vot per a la dreta durant l’homilia de la romeria d’El Rocío
/ El bisbe de Huelva va demanar el vot per a la dreta durant l’homilia de la romeria d’El Rocío

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain