La Vanguardia (Català-1ª edició)

Absències a la Cimera de les Amèriques

-

Los Angeles acull des d’ahir i fins al dia 10 la novena Cimera de les Amèriques. Però en aquesta ocasió no hi seran tots els països americans i caribenys perquè els Estats Units, el país amfitrió, han vetat l’assistènci­a de Cuba, Nicaragua i Veneçuela. Aquestes absències, juntament amb el boicot que, en senyal de protesta per la decisió dels Estats Units, estan protagonit­zant altres estats, no només desllueixe­n la trobada sinó que fan molt difícil que es puguin tancar acords sobre un dels punts més importants de l’agenda i fonamental per a Washington com és la pressió migratòria.

L’Administra­ció Biden justifica la seva decisió pel fet que només hi han d’assistir aquells governs que respectin la democràcia i els drets humans. Mèxic, juntament amb Bolívia, Hondures i Guatemala, ha encapçalat el rebuig del veto dels Estats

Units i el seu president, López Obrador, no anirà a la cimera encara que el país estarà representa­t pel seu canceller, cosa que també passarà amb Hondures.

Contrasta el rebuig dels EUA a Cuba amb la recent flexibilit­zació de la seva política de visats, vols comercials i final de les restriccio­ns a la tramesa de remeses a l’illa, mentre que en el cas de Veneçuela es va donar a conèixer una flexibilit­zació “limitada” d’algunes sancions econòmique­s contra aquest país.

L’interès pels seus veïns del sud no va ser mai una prioritat per a Donald Trump. Per això, i malgrat que aquesta cita arriba en un moment delicat per a Biden, embrancat en la crisi d’Ucraïna, el debat sobre les armes i les eleccions del novembre, el president pretén llançar en aquesta cimera ambiciosos programes socials i climàtics per millorar les condicions de vida a les zones més difícils del continent. Tot plegat amb la vista posada a intentar evitar així noves allaus migratòrie­s cap als Estats Units. Tot i això, l’objectiu principal d’aquesta trobada és analitzar les relacions entre Washington i uns països americans cada vegada més reticents a les decisions unilateral­s dels Estats Units.

Biden intenta refer els fràgils ponts amb la resta del continent, però no sembla que vetar tres països sigui la millor manera de fer-ho. Una cimera amb absències i amb delegacion­s de rang menor podria soscavar els esforços dels Estats Units per reafirmar la seva influència a l’Amèrica Llatina davant els avanços de la Xina a la regió. Molts mandataris americans aniran a la cita, però els de perfil més esquerrà ja no semblen disposats a seguir el lideratge de Washington com en el passat.

I excloure certs països d’aquesta cita regional podria acabar sent un error estratègic dels Estats Units, perquè no convidarlo­s és evitar el diàleg. ●

Els EUA veten tres països, causen boicots i dificulten la possibilit­at d’un pacte migratori

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain