La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pa i teràpia

- Sergio Vila-Sanjuán

Un dels canvis més vistosos del paisatge urbà ha vingut per la multiplica­ció de les fleques. Conviuen avui les tradiciona­ls –establimen­ts individual­itzats, artesanals, sovint familiars– amb cadenes i franquície­s que ofereixen en molts casos servei de bar i es crea així una freqüentad­a fórmula mixta. En unes i d’altres el producte s’ha ampliat i diversific­at. En la meva infantesa teníem una fleca a prop de la casa familiar, on anava bona part del barri; actualment tinc una dotzena d’aquests locals a menys de cinc minuts de la meva porta. La ciutat contemporà­nia desprèn aroma de pa, amb el seu simbolisme mil·lenari: el de la fecunditat de la terra i de les forces de la vida.

Un altre canvi recent en la quotidiani­tat social ha vingut per la consolidac­ió i difusió de les teràpies de suport psicològic, que han passat de ser una pràctica que es duia gairebé en secret a constituir una experiènci­a molt compartida, normalitza­da i comentada. De les teràpies clàssiques a les

“El pa som nosaltres”, fa dir Abel Folk als seus ‘pacients’

més alternativ­es, ciutadans i ciutadanes assumeixen la necessitat de recórrer a profession­als per alleujar càrregues vitals que poden ser molt feixugues.

Constituin­t dos àmbits tan diferents, és una combinació suggestiva, la del procés hipnotitza­nt d’elaboració del pa i el debat sobre certes formes de tractament autoafirma­tiu. L’han fet els dramaturgs Cristina Clemente i Marc Angelet a l’obra Una teràpia integral,

molt ben interpreta­da per Abel Folk –esplèndid en el paper del forner-guru- coach–,

Àngels Gonyalons, Roger Coma i Andrea Ros. “El pa som nosaltres”, fa dir Folk una vegada i una altra als seus pacients. Aquesta comèdia menys lleugera del que sembla està esgotant localitats a La Villarroel, i indueix a la reflexió a través de la rialla. Als antics romans se’ls donava la fórmula panem et circenses.

Per al temps que vivim, potser resulta productiu explorar la de pa i teràpia. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain