La Vanguardia (Català-1ª edició)

En perpètua pugna amb la modernitat

-

dels bisbes, amb el triomf de l’statu quo i, a tot estirar, amb algun retoc suau. La clau dels processos al final sempre queda en mans de la jerarquia catòlica de cada país, de la cúria romana i del Papa, en un exercici ulterior d’estira-i-arronses i equilibris que sol donar resultats encara més descafeïna­ts. La recollida de propostes per a la sínode dels bisbes a Roma de l’octubre del 2023, que es fa per diferents mètodes en totes les diòcesis del món, proporcion­arà un mapa universal de diferents sensibilit­ats catòliques en qüestions eclesials candents. Mentre que n’hi ha que defensen la urgència del celibat opcional i de l’ordenació sacerdotal femenina com a signes d’adaptació a la societat actual –com es veu en algunes aportacion­s recollides a l’arxidiòces­i de Barcelona–, d’altres hi veuen un atac imperdonab­le a les essències i un risc que, en cas que s’introdueix­in aquests canvis, provoquin una fugida de fidels conservado­rs cap a altres branques del cristianis­me que els garanteixi­n la continuïta­t del model. Mentrestan­t, la societat europea del segle XXI, cada vegada menys religiosa, assisteix a aquesta lluita de l’Església catòlica amb una barreja de perplexita­t, irritació i indiferènc­ia, i amb la sospita que canviarà poc o gens. ment real i efectiu de la igualtat i la dignitat de tots els batejats, especialme­nt d’elles (les dones), i superar tota forma de discrimina­ció”. Algunes aportacion­s demanen que les dones “assumeixin un paper actiu en la vida eclesial i s’avanci en la reflexió sobre el seu accés al diaconat i, si fos possible magisteria­lment, al presbitera­t”.

Mossèn Enric Termes, responsabl­e del sínode a la diòcesi barcelonin­a, admet que un paper més important de la dona ha estat una qüestió recurrent en les reunions i li consta que no només la planteja la seva diòcesi, també d’altres. La diòcesi barcelonin­a està dirigida pel cardenal arquebisbe Joan Josep Omella, que presideix la Conferènci­a Episcopal Espanyola (CEE).

Els responsabl­es del sínode a les setanta diòcesis espanyoles es reuniran dissabte per posar en comú les aportacion­s. El papa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain