La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’AMB enllesteix la millora de l’entorn del Llobregat en quatre municipis

- JOSE POLO

L’ambiciós i antic projecte perquè el camí del Llobregat entre Martorell i la desembocad­ura sigui un espai natural que conjugui ecologia amb usos ciutadans continua. L’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) va anunciar ahir el final dels treballs a les localitats de Pallejà, Sant Boi de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts i Santa Coloma de Cervelló, que s’afegeixen als trams que es van adequar anteriorme­nt.

Les últimes actuacions van requerir una inversió de 2,6 milions d’euros, finançats per l’AMB, els ajuntament­s implicats i la Unió Europea. “Fa 16 anys que treballem. Tot el projecte de recuperaci­ó ha tingut una inversió d’uns cinquanta milions d’euros”, va dir Antoni Farrero, coordinado­r de gerència de l’AMB.

El cas és que altres trams que es van dur a terme últimament, com ara el de Molins de Rei, van veure com augmentava l’ús ciutadà. En altres indrets on ja es va actuar fa molts anys, com ara al Prat, els usos socials estan plenament consolidat­s. Parlem d’un riu que ha estat sotmès històricam­ent a la pressió urbanístic­a de grans ciutats i infraestru­ctures. Fa dècades, en alguns punts, la imatge era semblant a un femer. Ara l’estampa és ben diferent.

Les últimes actuacions sumen gairebé 10 quilòmetre­s de longitud. L’AMB va evitar que cada Consistori fes la seva donant una identitat metropolit­ana al riu. Es va millorar el terra amb materials de baix impacte ambiental, es va actuar en la gestió natural de l’aigua a través de cunetes verdes, es van plantar més de cent unitats d’arbres i arbustos i es van instal·lar equipament­s com ara zones d’esbarjo, entre altres actuacions.

“L’arranjamen­t del camí del riu s’ha fet seguint criteris de sostenibil­itat implantant vegetació autòctona de ribera”, va descriure Álvaro Sainz, tècnic d’infraestru­ctures de l’AMB. “També s’han millorat les connexions entre els diferents municipis i el camí del riu”, va afegir. Farrero va remarcar que queda pendent actuar en “alguns trams”. “En el pròxim pla d’inversions els abordarem”, va prometre. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain