La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cinc ciutats catalanes eviten la pujada dels delictes

Cambrils, Santa Coloma de Gramenet, Martorell, Sant Andreu de la Barca i Esparregue­ra milloren les xifres del 2021

- R U

En un context generalitz­at de recuperaci­ó de l’activitat delinqüenc­ial després de la caiguda del nombre de delictes associat a la pandèmia, cinc dels 67 municipis catalans de més de 20.000 habitants van veure reduïdes les infraccion­s penals durant el primer trimestre d’aquest any en relació amb el mateix període del 2021. Les excepcions a la regla general de tornada a la normalitat són Cambrils, que va registrar el descens interanual més gran (un 10,8%), i quatre localitats de l’entorn metropolit­à de Barcelona: Martorell (-9%), Esparregue­ra (-8,9%), Sant Andreu de la Barca ( - 8,6%) i Santa Coloma de Gramenet (-4,6%)

El creixement del nombre de denúncies els tres primers mesos del 2022 respecte a les mateixes dates del 2021 es va situar en el conjunt de Catalunya en un 29%. El període de temps considerat, segons les dades fetes públiques pel Ministeri de l’Interior a partir dels balanços aportats per totes les policies, es van registrar a Catalunya un total de 108.560 infraccion­s penals. Això vol dir que hi ha, o almenys és la constància que se’n té, 50 delictes cada hora. La comparació amb les estadístiq­ues del 2019 corrobora aquesta tornada a xifres prepandèmi­ques: els tres primers mesos d’aquest any amb prou feines es van cometre 8.000 delictes menys que el mateix període de fa tres anys.

El fort increment de l’activitat delictiva no és una exclusiva de Barcelona. A la capital catalana, els delictes en el seu conjunt van augmentar en un 43,7% entre l’1 de gener i el 31 de març respecte als mateixos dies del 2021, i els furts –la infracció penal més comuna– van augmentar en prop d’un 80%. Deu municipis catalans més presenten increments per sobre d’un 40%. Els casos extrems són a Banyoles, amb un 157,8%, sempre segons les dades publicades pel Ministeri d’Interior, i Sitges, amb un 93,4% més d’infraccion­s penals que fa un any (i un 258% més de furts). També augmenta el delicte al Prat de Llobregat, un municipi les estadístiq­ues del qual es veuen altament distorsion­ades per la presència de l’aeroport. La recuperaci­ó de vols i passatge implica un increment molt notable del nombre de denúncies, en concret d’un 62,% en el període analitzat.

Juntament amb Banyoles, Sitges, el Prat i Barcelona completen la llista de municipis amb increments delictius superiors a un 40% les Franqueses del Vallès (+55,3%), Viladecans (+52,9%), Salt (+50,5%), Vilassar de Mar (+49%), Igualada (+47,5%), Molins de Rei (+44,8%) i Mataró (+42,2%). Las altres tres capitals

Crida l’atenció el fort creixement del nombre d’infraccion­s penals a Banyoles i Sitges

El Prat registra un augment important paral·lelament a la tornada a la normalitat a l’aeroport

de província catalanes mostren un creixement del nombre de delictes moderat si es compara amb les xifres de Barcelona. La que presenta més bon comportame­nt és Girona, amb un augment de només un 2,7%, seguida de Tarragona (+7,7%) i Lleida (+ 15,3%). Dels cinc municipis amb més població de Catalunya, sense comptar Barcelona, l’increment més important va ser a l’Hospitalet de Llobregat (+22,9%), seguit de Sabadell (+21,1%), Badalona (+20%) i Terrassa (+13,9%).

Les dades que ha fet públiques el Ministeri de l’Interior assenyalen que el nombre d’infraccion­s penals registrade­s en tot Espanya els tres primers mesos del 2022 van ser 550.150, un 27,9% més que un any enrere. Els responsabl­es policials destaquen l’augment del nombre d’estafes informàtiq­ues, que registren un creixement sostingut des de fa anys. En aquest període es van comptabili­tzar 223.241 delictes d’aquesta mena, fet que suposa respecte al 2019, any de referència, un augment d’un 60,5%. Represente­n ja un 14% dels delictes de què es té constància a Espanya. ●

 ?? BBarERT TEIXIDÓ ?? Detenció al passeig marítim de Barcelona, on es registra un increment de l’activitat delictiva
BBarERT TEIXIDÓ Detenció al passeig marítim de Barcelona, on es registra un increment de l’activitat delictiva

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain