La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Servei Jesuïta a Migrants denuncia l’hostilitat envers els interns als CIE

- R !"

La pandèmia de la covid ha limitat encara més els drets de les persones que subsisteix­en als centres d’internamen­t d’estrangers (CIE), segons denuncien les entitats que formen part de la xarxa del Servei Jesuïta a Migrants (SJM) al seu informe Territori Hostil, tat ahir a Madrid.

La investigac­ió detalla com en el cas del CIE de Barcelona durant el 2021 el seu director “va sotmetre a condicions summament restrictiv­es” les visites als interns per part de les organitzac­ions socials que els acompanyen. El nou règim imposat va reduir a només un conpresent­acte al juny i a cap al juliol i a l’agost.

Aquests han estat els esculls que tres de les persones que havien sol·licitat formalment, el 30 de novembre, ser visitades per voluntaris de Migra Studium no se’ls va autoritzar la demanda fins al 15 de desembre, quan ja havien estat expulsats del país.

Les oenagés que atenen aquest col·lectiu volen “mitigar o eliminar els factors de risc i reforçar la protecció dels detinguts”. Una de les seves missions és “la prevenció de la tortura, els abusos i les violacions de drets humans, a més de la identifica­ció d’altres problemàti­ques relacionad­es amb la gestió i administra­ció dels CIE”, destaca l’informe.

Migra Studium va recórrer als tribunals el desembre , i al febrer la titular del jutjat d’instrucció 30 va fixar noves condicions, en general menys restrictiv­es, per a les visites.

L’SJM reitera la petició de tancament dels CIE per les seves múltiples formes d’hostilitat envers els migrants, com les deficiènci­es en l’atenció medicosani­tària, els obstacles en les visites i les traves a les denúncies i investigac­ions d’agressions policials.

Les persones internes que voldrien denunciar difícilmen­t denuncien, lamenta l’SJM. Les causes? “Les condueixen a cel·les d’aïllament, s’accelera la repatriaci­ó forçosa i se les assetja”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain