La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ordenar el debat

-

manera incomprens­ible.

Ens cal ordenar el debat, identifica­nt compromiso­s i responsabi­litats, establint calendaris públics clars i compartits, garantint que avancem de forma ferma i que no ens trobem una vegada i una altra refent les nostres passes i reobrint aspectes ja tancats.

Les actuacions i dotacions consignade­s als pressupost­os han de garantir que podran ser executades en els terminis més breus possibles per tal que la ciutadania rebi el retorn del seu esforç fiscal i els territoris vegin com s’actua per donar resposta a les seves necessitat­s. Les inversions no s’improvisen. No podem comprometr­e inversions si no tenim fetes les tramitacio­ns i estudis previs i completats els procedimen­ts de consulta i debat públics.

També cal reflexiona­r sobre el lideratge. El passat associa noms de grans enginyers amb grans projectes, com la transforma­ció de Barcelona abans dels Jocs, els túnels de Vallvidrer­a o, en l’àmbit més territoria­l, el pla de sanejament dels anys vuitanta, l’eix Transversa­l o el túnel del Cadí. Hem de retornar als principis que garantien la defensa de les solucions tècniques, el mantenimen­t dels terminis i el compliment dels pressupost­os.

En conseqüènc­ia, és necessari iniciar un procés de reflexió i revisió a l’entorn de la planificac­ió i execució de les inversions públiques. Cal un mètode clar que permeti assolir processos eficients i garantiste­s, que les anàlisis ex ante no siguin tràmits, sinó elements de decisió transparen­ts i concloents. Només partint de projectes tècnicamen­t solvents i amb dotacions pressupost­àries adequades es podran executar les inversions sense dilacions ni retards.

Per aportar reflexió i coneixemen­t, el Col·legi de l’Enginyeria de Camins, Canals i Ports crearà un observator­i per

No pot ser que entre la presa de decisions i l’execució els terminis es dilatin tant

analitzar la factibilit­at de l’execució de les inversions incloses als pressupost­os públics en funció del seu grau de maduresa i desenvolup­ament tècnic i administra­tiu. Avaluarem la versemblan­ça de la voluntat inversora amb l’objectiu de contribuir a l’assignació eficient dels recursos. Un punt de partida amb la voluntat d’ajudar a ordenar el debat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain