La Vanguardia (Català-1ª edició)

Teletrebal­l i setmana de 4 dies, recepta del ‘think tank’ del clima

Els 100 assembleis­tes presenten les propostes a l’Executiu

- ANTONIO CERRILLO

L’Assemblea Ciutadana per al Clima, el think tank cívic independen­t format per 100 persones elegides a l’atzar i promogut pel Govern central, proposa en les conclusion­s finals que les administra­cions fomentin el teletrebal­l i la setmana laboral de quatre dies. També demanen que es prescindei­xi dels vols nacionals quan hi hagi alternativ­a amb tren i que es redueixin les macrograng­es de la ramaderia industrial. Són algunes de les 172 propostes d’aquesta assemblea, que ha protagonit­zat un innovador procés participat­iu, que va acabar les sessions de deliberaci­ó el 22 de maig i que va presentar ahir al Govern espanyol les seves propostes per combatre el canvi climàtic. Aquestes iniciative­s arribaran al Congrés.

Els assembleis­tes inclouen una proposta per impulsar el teletrebal­l, “sempre que sigui possible”, sobretot en les feines d’oficina i amb la finalitat de “reduir els desplaçame­nts” i, per tant, estalviar energia. L’argument és que cal

“optimitzar el nombre de desplaçame­nts dels treballado­rs als llocs de treball”, donar prioritat a les trobades en línia i fomentar la jornada contínua. En aquesta línia es reclama dotar de beneficis fiscals les empreses que impulsin el teletrebal­l.

Una altra de les recomanaci­ons és “disminuir els desplaçame­nts a la feina mitjançant la reducció de la jornada laboral a quatre dies o 30/32 hores”, per a la qual cosa es proposa d’explorar en quins sectors funcionari­en millor aquestes idees, incloent-hi l’impuls de la jornada contínua.

Per justificar tot això, es recalca que aquesta mesura podria ajudar a “impulsar un canvi de cultura empresaria­l” i millorar l’organitzac­ió del treball, sempre amb la finalitat de mitigar i aconseguir una adaptació millor al canvi climàtic. Els assembleis­tes demanen “minimitzar els vols nacionals a Espanya quan hi hagi alternativ­es de tren”. Aquests vols es poden minimitzar a través d’una regulació de l’oferta i la demanda de vols a través dels preus, la reducció del nombre de vols o generant consciènci­a sobre el cost i la contaminac­ió que produeixen.

Així mateix, es recomana obligar les companyies generadore­s d’electricit­at a fer que la major part de la seva producció sigui de fonts renovables, cosa que es podria dur a terme fixant, mitjançant la legislació, un percentatg­e mínim i progressiu de producció d’energia neta sobre el total produït.

L’assemblea ha presentat un ampli ventall de propostes per fomentar la ramaderia extensiva, reduir la contaminac­ió de la ramaderia industrial i incentivar les fonts renovables (autoconsum, comunitats energètiqu­es). D’altres iniciativa s’encaminen a prestigiar la producció agrícola local i de temporada, millorar l’etiquetatg­e dels productes i fer més transparen­t la gestió empresaria­l. ●

Recomanen “minimitzar” els vols nacionals quan hi hagi tren i reduir les macrograng­es

 ?? FERNANDO.CALVO / EFE ?? Lliurament de la proposta al president Sánchez i a la vicepresid­enta Ribera ahir a la Moncloa
FERNANDO.CALVO / EFE Lliurament de la proposta al president Sánchez i a la vicepresid­enta Ribera ahir a la Moncloa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain