La Vanguardia (Català-1ª edició)

Penélope Cruz, premi Nacional de Cinematogr­afia

-

L’actriu Penélope Cruz va ■ ser distingida ahir amb el premi Nacional de Cinematogr­afia 2022 que atorga el Ministeri de Cultura, dotat amb 30.000 euros, per un jurat que la va elogiar per unanimitat “pel seu brillant llegat, que enriqueix el patrimoni cultural espanyol”, i per “tots els èxits aconseguit­s el 2021, que s’uneixen a tots els d’una trajectòri­a excepciona­l”. Nascuda a Alcobendas el 1974, Cruz s’ha forjat una carrera de tres dècades que va començar de protagonis­ta amb Jamón, jamón (1992) a les ordres de Bigas Luna i que l’ha coronada com la intèrpret espanyola més internacio­nal. Ho testifique­n l’Oscar a la millor actriu de repartimen­t per Vicky Cristina Barcelona, la Copa Volpi per Madres paralelas, el César Honorífic, el David Di Donatello, el premi Donostia i els seus tres premis Goya de tretze nominacion­s, entre altres reconeixem­ents. ca és el desaparegu­t més famós de la nostra història, però no pas l’únic”.

Guillem Albà i Joan Arqué van pujar sorpresos i divertits a l’escenari a recollir el Max a millors directors de teatre de l’any per Canto jo i la muntanya balla i van reivindica­r la seva condició de pallassos: “Dèiem amb en Joan pujant que això ho recordarem tota la vida. Però som pallassos i ho continuare­m sent encara que ens donin un premi per un espectacle seriós”, va afegir. Un altre català, Jesús Carmona, va guanyar dos Max amb Baile de bestias i va pregar que “si algun nen els diu vull ballar, feu-li costat, aplaudiu-lo; jo vaig ser un nen així, vinc de Llefià, d’un barri d’obrers, gent sense possibilit­ats, que un dia va dir vull ballar i avui soc aquí”.

Antonio Banderas tampoc no va poder ser a la gala per un rodatge a Dublín però va enviar un missatge per celebrar que Company, produït a la nineta dels seus ulls, el teatre del Soho CaixaBank de Màlaga, es convertís en el millor

 ?? JUAN HERRERO / EFE ?? L’actriu Penélope Cruz
JUAN HERRERO / EFE L’actriu Penélope Cruz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain