La Vanguardia (Català-1ª edició)

Folklore imaginat

- RA-ON SÚRIO

Dead Can Dance

Lloc i data: Auditori Fòrum (30/V/2022)

Al grup Dead Can Dance dels incòlumes Lisa Gerrard i Brendan Perry, australian­a ella, britànic ell, no els fa falta publicar disc nou; el seu nom és prou reclam per atreure fans coneixedor­s de l’alquímia que professen. I que no varien ni una mica, ja que cada nit repeteixen el mateix xou, disciplina­ts, per oferir als seus seguidors idèntica dosi d’una màgia sonora que destil·len amb un quintet dominat per sintetitza­dors i percussió.

Tampoc no els fa falta attrezzo, només un senzilla pantalla i puntuals focus encegadors. La seva música és suficient per omplir-ho tot, des de la inicial Yulunga (Spirit Dance), tota una declaració d’intencions mostrant les arrels dark wave i l’expansió cap a territori ètnic. Amb el plus afegit de la sobrenatur­al veu de Lisa Gerrard. El seu llenguatge inventat, ple d’inflexions xamàniques, flueix entre sintetitza­dors aeris i percussió presidida per l’africà djembe.

Aviat es va fer evident que DCD és un mite amb dos caps i a la cançó següent, Amnèsia, va ser Perry el protagonis­ta, en un to solemne, entre dream folk i sinistre. La seva vellutada veu de crooner és un valor segur quan entona The ubiquitous Mr. Lovegrove, a la manera d’un Jim Morrison lisèrgic, amb fugida oriental inclosa. És la seva una veu càlida i envoltant, ideal per introduir romanticis­me a la foscor d’In power we trust.

Ella, en canvi, és la diva esotèrica de Persian love song, que prem el saltiri i aboca refilets a cappella; connectada amb les veus búlgares a Avatar i la mística religiosa a Sanvean, per arribar a la cúspide en la solemne i lúgubre The host of Seraphim,

amb els sintes actuant a tall d’orquestra. Poden ser molt sinistres, però sempre tornen a l’ancestral, ja sigui la balada amb flautí The wind that shakes the barley o la barreja d’ambient amb psicodèlia que va suposar Severance, colofó al seu mesmerizan­t folklore imaginat. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain