La Vanguardia (Català-1ª edició)

El problema dels capitans

La junta de Laporta busca mecanismes per alleugerir 160 milions de la massa salarial mitjançant vendes i rebaixes salarials dels pesos pesants de la plantilla

- ANAÏS MARTÍ

La directiva del FC Barcelona tornarà a demanar un esforç econòmic als jugadors per rebaixar uns 160 milions d’euros de la massa salarial total de la plantilla del primer equip, que actualment ascendeix a 560 milions, segons va assegurar el vicepresid­ent econòmic Eduard Romeu. Els renovats (Pedri, Ansu Fati i Araújo) i els fitxatges d’hivern (Ferran Torres i Aubameyang) quedaran fora d’aquesta futura negociació, mentre que futboliste­s com Umtiti, Braithwait­e, Pjanic, Riqui Puig, Mingueza i Lenglet han estat convidats a buscarse una sortida. Aquesta situació torna a situar el focus econòmic en els capitans Sergio Busquets, Gerard Piqué, Jordi Alba i Sergi Roberto, tot i que aquest últim està a punt de firmar la renovació per un any més amb una reducció de més del 50% de la fitxa. Tot i que encara no s’han posat en contacte amb els capitans ni tampoc amb els seus assessors i representa­nts, l’àrea econòmica ja té preparada una proposta individual­itzada que en primer lloc vol pactar una nova rebaixa de les seves fitxes actuals i en segon lloc negociar una reducció de la quantitat que se’ls deu fruit de les diverses adequacion­s salarials pactades anteriorme­nt i que se’ls abonaria quan activin alguna de les operacions econòmique­s en què es treballa.

De moment, sembla impossible que els capitans, els assessors dels quals estan en contacte permanent, acceptin una proposta que suposaria la quarta modificaci­ó econòmica en tres anys. La primera va ser l’any 2020, quan en ple estat d’alarma per la pandèmia tota la plantilla va acceptar una rebaixa salarial del 12 per cent. La segona va ser el gener del 2021 amb un ajornament del 42,9% dels sous. I fa un any, ja amb Laporta com a president i després de la sortida de Messi i les cessions de Coutinho i Griezmann, el club va acordar primer amb Piqué i després amb Busquets i Alba un ajornament d’un 60% per poder inscriure Memphis i Eric Garcia. “Esperem que els capitans acceptin fer un nou esforç econòmic”, reconeixen des de l’àrea esportiva, el lema de la qual davant la situació actual és el de la paciència. Xavi pretén reforçar-se en aquest mercat per doblar totes les posicions, incloent-hi les dels veterans, i generar competènci­a. Aquesta és la situació de cadascun dels capitans.

Ascendit a primer capità després de la sortida de Messi, el seu entorn insisteix que veu “molt complicada” una nova negociació salarial, ja que aquest any acaba el contracte amb el Barça. També recorda que, malgrat la seva edat (33), el migcampist­a continua sent titular indiscutib­le i insubstitu­ïble per a Xavi, que no veu clar que Nico o Frenkie de Jong puguin ser els seus substituts. El tècnic va apuntar en una de les seves últimes rodes de premsa que “Busi no és etern. És important que la planificac­ió del club vagi per aquí”. Busquets, que aquest any disputarà el seu últim Mundial, el de Qatar 2022, no té previst renovar i preveu un futur a l’Inter Miami, qui sap si amb Messi, el contracte del qual amb el PSG també s’acaba el 2023.

Fonts del club tenen la sensació que Gerard Piqué sí que podria acceptar un acord econòmic. Es basen en el fet que l’any passat va ser el primer a acceptar un ajornament d’un 60% a percebre en els anys que li queden del contracte. “Vaig fer el que havia de fer”, va dir el central, que ja l’octubre del 2020 amb Bartomeu a la presidènci­a va pactar igual que Ter Stegen, Lenglet i Frenkie de Jong, en una negociació individual paral·lela a la col·lectiva, renovar el contracte en el seu cas fins al 2024. El Barça va informar que aquella renovació incloïa “una adequació salarial temporal, ateses les circumstàn­cies derivades de la pandèmia”. Futbolísti­cament l’àrea esportiva considera que Piqué hauria de prioritzar més el futbol que els negocis. Més encara tenint en compte la seva edat (35) i que va acabar el curs lesionat.

Sergio Busquets, fins al 2023

Gerard Piqué, fins al 2024

Jordi Alba, fins al 2024

Als 33 anys i amb un contracte que el vincula al Barça fins al 2024, el lateral de l’Hospitalet, quart capità de la plantilla, continua sense tenir ni competènci­a ni

El club negociarà amb Busquets, Alba i Piqué la que seria la quarta modificaci­ó salarial des del 2020

Sergi Roberto ha pactat amb el club renovar un any més amb una fitxa rebaixada a més de la meitat

alternativ­a, ja que és l’únic lateral esquerrà de la primera plantilla. Tot i que Xavi el valora molt, és igual de cert que ha comunicat al club que és urgent trobar una alternativ­a a la seva encara indiscutib­le titularita­t. Internacio­nal també amb Luis Enrique, Jordi Alba no es planteja ni marxar del Barça abans que s’acabi el seu vincle amb el Barça ni tampoc una nova rebaixa salarial.

Sergi Roberto, fins al 2024

El seu contracte s’acabava aquest mes de juny i per això el mes d’agost passat, en el marc de la tercera adequació salarial de la plantilla, el club va començar a negociar la seva renovació. No hi va haver acord i tot feia pensar que no continuari­a de blaugrana. Però tot i que no juga des del 27 d’octubre a causa d’una lesió a la cama dreta, compta amb el suport de Xavi, que el veu com una bona alternativ­a per al lateral dret –ara ocupat per Alves, que cal veure si renova, i Dest, que podria sortir per fer caixa–. El conjunt de circumstàn­cies va portar Roberto a un acord per renovar un any més amb una fitxa rebaixada a més de la meitat. ●

 ?? BC BARCELOLA ?? Els quatre capitans del Barça aguantant el braçal en una imatge de l’estiu passat
BC BARCELOLA Els quatre capitans del Barça aguantant el braçal en una imatge de l’estiu passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain