La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els futboliste­s del Canadà es neguen a jugar i exigeixen la igualtat salarial

Demanen que la selecció femenina cobri el mateix

- ORIOL DOTRAS

La selecció masculina de futbol canadenc es va negar a disputar el partit amistós que tenia programat diumenge contra Panamà per exigir millores econòmique­s que també beneficiïn l’equip nacional femení. Canada Soccer, la federació del país nord-americà, ho va anunciar dues hores abans que la pilota es posés en joc al BC Place de Vancouver, i va demanar perdó als aficionats que es van quedar sense veure l’equip.

Entre la llista de demandes dels futboliste­s, la igualtat salarial és la que més crida l’atenció atesa la falta d’implicació que hi sol haver al futbol profession­al masculí. “Sol·licitem una estructura equitativa amb la nostra selecció nacional femenina, que percebin el mateix que nosaltres per partit, així com el mateix percentatg­e de premi als Mundials de la FIFA”, van transmetre en un comunicat. Alhora, exigeixen la creació d’una lliga local femenina. A diferència del que passa al futbol masculí o en altres esports, el Canadà no té equips a l’NWSL dels Estats Units.

L’equiparaci­ó d’ingressos no és l’únic que demanen. Volen augmentar fins a un 40% els diners que rep Canada Soccer per participar en Qatar 2022, així com un paquet de viatge per a amics i familiars, unes demandes “insostenib­les”, assegura la federació. La igualtat salarial en el futbol és una reivindica­ció efectiva en algunes seleccions nacionals, però encara amb comptagote­s. Els Estats Units, Noruega, els Països Baixos, Anglaterra, Austràlia o el Brasil ja han fet el pas. Com passa en altres casos, la selecció femenina de la fulla d’auró és més exitosa que la masculina. Mentre que els homes celebren la classifica­ció per a un Mundial 36 anys després, les dones es van penjar la medalla d’or als Jocs de Tòquio l’any passat. Elles són sisenes al rànquing FIFA; ells hi ocupen la posició número 38. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain