La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els pisos pugen un 8,4% en un any liderats per les àrees metropolit­anes

Fa onze mesos que l’encariment s’accelera i torna a estar a nivells del boom

- ROSA SALVADOR

El preu de l’habitatge ha pujat un 8,4% al maig respecte a un any enrere impulsat per l’encariment que es viu a les capitals i grans ciutats i a les seves àrees metropolit­anes, segons les dades publicades ahir per la taxadora Tinsa. L’habitatge, tant nou com utilitzat, fa nou mesos consecutiu­s que té augments de preu, amb l’abril i el maig creixent a ritmes de més d’un u per cent cada mes. La pressió en els preus és conseqüènc­ia d’un augment de les transaccio­ns –han crescut un 26,7% el primer trimestre respecte al mateix període de l’any anterior– mentre baixen els pisos disponible­s. Segons les dades de Tinsa, els principals portals immobiliar­is tenen menys habitatges a la venda: un 7,17% menys que ara fa un any.

Tinsa destaca que la taxa d’augment del 8,4% és la més alta des del boom immobiliar­i de principis de segle i s’ha accelerat de manera constant els últims 11 mesos. L’habitatge, així, ha recuperat completame­nt els descensos que va tenir a mitjans del 2020, sota l’impacte del confinamen­t. Els preus estan ara al nivell de mitjans del 2011. Des del mínim registrat després de la crisi financera, el febrer del 2015, han pujat un 31%, però encara estan un 21,9% per sota dels màxims de la bombolla, que van marcar a finals del 2007.

Les capitals i les grans ciutats van ser les que van registrar al maig la pujada mensual més forta dels preus de l’habitatge, un 1,2%, seguides de les àrees metropolit­anes (1,1%); la resta de municipis (1%); la costa mediterràn­ia (0,2%) i les illes (0,1%). En taxa interanual, la pujada més gran respecte al maig del 2021, l’ha tingut l’habitatge de les àrees metropolit­anes (8,9%). El segueixen la resta de municipis (8,8%); les capitals i grans ciutats (8,2%); la costa mediterràn­ia (6,8%) i les illes (4,7%).

Cristina Arias, directora d’estudis de Tinsa, va destacar que “les capitals i àrees metropolit­anes, que van ser les que més van trigar a recuperar els preus previs a la pandèmia, són les que creixen al maig amb més intensitat”.

Fonts immobiliàr­ies van recordar que la fortalesa de la demanda es manté per un canvi en les preferènci­es dels ciutadans després de la pandèmia; l’estalvi acumulat durant el confinamen­t; la intenció d’avançar-se a la previsible pujada dels tipus d’interès i per l’impacte de la inflació, que porta a buscar alternativ­es d’inversió en actius reals.

En tot cas, Arias va advertir que els pròxims mesos és previsible que es desacceler­i la demanda d’habitatge, “suavitzant amb això l’increment dels preus”. Segons el seu parer, la persistènc­ia de la inflació erosionarà el poder adquisitiu de les famílies i endurirà la concessió d’hipoteques, que a més, seran més cares per la pujada de tipus per part dels bancs centrals. ■

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Una promoció d’habitatges d’obra nova a la venda a Sant Cugat
MANÉ ESPINOSA Una promoció d’habitatges d’obra nova a la venda a Sant Cugat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain