La Vanguardia (Català-1ª edició)

Celsa rebutja el pla dels fons i el veu “incompatib­le” amb el de la SEPI

La companyia diu que els creditors volen “desplaçar el centre de decisions”

- EDUA DO MAGALLÓN

Celsa, l'empresa industrial més gran de capital català, va rebutjar ahir la contraprop­osta dels fons creditors per acceptar el rescat dissenyat per la SEPI –dependent del Ministeri d'Hisenda– perquè el considera “incompatib­le amb el marc de l'ajuda pública sol·licitada”. Tot i que inicialmen­t els creditors demanaven mantenir-se amb un 49% de les accions, l'última proposta que ha rebut la companyia a la seu de Castellbis­bal implicava crear un altre instrument convertibl­e fora d'Espanya. Aquest vehicle permetria als creditors actuals quedar-se amb les accions de l'empresa en determinad­es circumstàn­cies.

“D'aquesta manera, la concessió de l'ajuda pública no serviria per reduir l'endeutamen­t de la companyia, atès que al final del termini de l'ajuda tornaria a tenir un deute convertibl­e fins i tot superior a l'actual, entorn de 1.700 milions d'euros”, va explicar ahir Celsa en un comunicat. A parer de l'empresa presidida per Francesc Rubiralta, l'última proposta que han rebut “exigeix desplaçar el centre de decisions i el seu òrgan d'administra­ció fora d'Espanya”.

La companyia va indicar ahir que “la proposta dels fons ha suscitat el rebuig unànime i exprés del comitè executiu i del consell d'administra­ció del Grup Celsa, que han instat els fons a reconsider­ar la seva posició i no impedir la consecució de l'ajuda pública sol·licitada”. L'actual pla dissenyat per la SEPI, que té el suport de l'empresa, implica desemborsa­r 550 milions, però ha de ser validat pel Consell de Ministres. La SEPI sempre va posar com a condició que l'empresa arribés a un acord amb els creditors.

Fonts de l'empresa van recordar que els actuals tenidors creditors de l'empresa no han invertit ni prestat diners a Celsa.

“Els fons que no van finançar el Grup Celsa, sinó que li van comprar el deute al mercat secundari amb descomptes de fins a un 90%, obtindrien, gràcies a la concessió d'una ajuda pública, rendibilit­ats d'un 80% anual, i multiplica­rien per més de cinc la inversió”, van afegir fons de l'empresa.

La proposta de la SEPI que ha estat rebutjada pels fons implica que redueixin el passiu d'uns dos mil milions d'euros que tenen amb l'empresa en uns mil milions. Aquesta reducció proposada del deute que els creditors qualifique­n de quitament és defensada per l'empresa com una manera d'ajustar el preu pagat efectivame­nt per aquells fons al deute existent.

L'empresa siderúrgic­a també té el suport de la plantilla, que veu amb molt de recel que els fons creditors formin part del capital, segons fonts del sindicat USOC, que és majoritari al comitè. “Estem amoïnats i no estem d'acord que en el capital hi entrin fons d'inversió. La SEPI hauria d'agilitar l'ajuda per sortir de l'embolic”, van afegir des de l'USOC. ●

El comitè d’empresa de Celsa desconfia de l’entrada dels fons en el capital i demana diligència a la SEPI

 ?? MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING ?? El president de Celsa, Francesc Rubiralta
MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING El president de Celsa, Francesc Rubiralta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain