La Vanguardia (Català-1ª edició)

Iberia critica la falta de policies en un dia de caos als controls de Barajas

- IO GIM GIM A AID I

Si finalment s’incorpora aquesta compensaci­ó com a inversió, aparentmen­t les quantitats executades aquest any creixerien de manera notable. El 2021 la inversió total executada a Catalunya va ser de 740 milions mentre que aquesta compensaci­ó –a què a la comunitat catalana li correspon la major part– s’eleva a 1.000 milions.

Fonts d’Abertis van dir ahir que la compensaci­ó que van rebre al febrer no anul·la la via judicial que mantenen oberta, en què sol·liciten a l’Estat al voltant de 4.000 milions.

La compensaci­ó abonada al febrer és per obres d’ampliació en diversos trams de l’AP-7 que la concession­ària no va aconseguir recuperar amb el cobrament de peatges. L’embolic es remunta al 2000 quan el Govern espanyol va aprovar ampliar la capacitat de la via. La solució passava per afegir un tercer o quart carril en certs trams, a més d’un sistema de peatge tancat entre Martorell-Vilaseca/Salou, a fi d’eliminar les barreres troncals i evitar així els embussos que provocava.

El cost d’aquestes obres va ser assumit per l’empresa. El desemborsa­ment se li compensari­a amb el peatge recaptat del trànsit addicional que es creés per l’augment de la capacitat de l’autopista. Però va arribar la crisi del maó i els desplaçame­nts, i els cobraments en els peatges van caure. D’aquesta manera, l’empresa no va aconseguir la recaptació esperada després de les obres per cobrir el seu desemborsa­ment. El reial decret que va aprovar el Govern espanyol ja preveia compensar la part no coberta en vèncer la concessió, l’agost del 2021. No obstant això, Abertis reclama una quantitat més gran.

Dels diners abonats, un total de 505,5 milions correspone­n a la inversió executada, 420 pels costos financers i 143,5 pels efectes impositius. ●

Matí de cues i caos a l’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas. Iberia va denunciar ahir que hi va tornar a haver un col·lapse a la zona de control de passaport de la terminal T4 que va obligar a endarrerir la sortida d’alguns dels vols.

En concret, els vols de la companyia a Buenos Aires, Chicago i Miami (EUA) es van enlairar amb un retard d’entre 15 i 25 minuts, ja que van haver d’esperar els passatgers que van quedar atrapats en els con

Els sindicats policials alerten que a les Balears la meitat de les places estan vacants

trols policials, segons la companyia. El tancament dels filtres automàtics van provocar llargues cues i aglomeraci­ons a la zona de control de passaport entre les 10 h i les 12 h.

L’aerolínia estima que prop de 15.000 clients han perdut la connexió des de l’1 de març a causa de les aglomeraci­ons i la falta d’efectius policials. Iberia va criticar aquesta situació i va recordar que arriben amb avió un 80% dels turistes que venen cada any a Espanya. El problema també afecta els aeroports turístics com Alacant, Màlaga, Tenerife Sud o Palma, entre d’altres, segons l’Associació de

Línies Aèries (ALA). L’ALA ha reclamat sovint al Ministeri de l’Interior que augmenti els efectius policials en els controls de passaport dels aeroports amb més trànsit internacio­nal. L’associació ja havia comunicat al Govern central per carta la situació d’emergència l’octubre del 2021. I al novembre va estimar que 5.000 viatgers havien perdut les connexions a l’aeroport més gran del país.

Fonts del sindicat policial SUP expliquen a aquest diari que al centre aeroportua­ri de Madrid s’hi incorporar­an 116 nous policies acabats de sortir de l’acadèmia, però que encara hi ha vacants per cobrir. La situació és extremamen­t tensa a les Balears. Allà hi ha 102 policies, però encara hi ha unes cent vacants per cobrir, pràcticame­nt la meitat. “No és que faltin policies: som 68.000 agents disponible­s per a aquestes tasques. Pot ser que les places estiguin mal repartides”, afirmaven ahir fonts sindicals.

El caos als controls de Barajas ja va deixar a terra 3.000 passatgers durant la Setmana Santa. Llavors l’Executiu va qualificar la situació de “retards en moments puntuals” .

El Brexit ha empitjorat la situació perquè ara els anglesos no passen els controls reservats als viatgers comunitari­s. La situació es podria agreujar aquest estiu, quan el nombre total de seients previstos en els vols internacio­nals amb Espanya per als mesos de juny i agost supera els 32,4 milions, tan sols un 6,3% per sota de l’oferta precovid. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain