La Vanguardia (Català-1ª edició)

Logística en altura

La Generalita­t aposta per un nou urbanisme atesa la falta de sòl i la proximitat que requereix el comerç electrònic

- ROSA SALVADOR

La Generalita­t aposta per canviar les normes urbanístiq­ues per permetre construir naus logístique­s de diverses plantes, com a estratègia per pal·liar la falta de sòl logístic, segons va declarar Ricard Font, secretari general del Departamen­t de Polítiques Digitals i Territori, durant una intervenci­ó al SIL, el Saló Internacio­nal de la Logística.

“A Catalunya no tenim sòl a prop dels ports de Barcelona i de Tarragona, ni a prop dels nuclis urbans, com necessiten els operadors de comerç electrònic. Per això les necessitat­s logístique­s s’han de cobrir a partir de la regeneraci­ó dels edificis existents, creixent en vol i afegint-hi una segona planta”, va assegurar Font.

La falta de sòl s’ha convertit en un problema greu per a la indústria i la distribuci­ó. Victor Estrada, soci fundador de la consultora Estrada & Partners, va explicar que a la zona prime de Barcelona (a 10 km de la capital), només hi ha un 1,1% de naus buides, i un percentatg­e similar en el que és la primera corona (un radi de 20 km de Barcelona). La falta de sòl fa que tampoc no hi hagi promocions noves: poc més de 100.000 m2 són en construcci­ó per sortir al mercat aquest any, quan el 2021 els operadors van contractar 800.000 m2 de naus logístique­s, una xifra rècord, però és que els anys anteriors el mercat s’havia mogut al voltant dels 500.000 m2.

“Els ajuntament­s haurien de modificar el planejamen­t urbanístic dels polígons, que després hauria de ratificar la Generalita­t, per permetre la construcci­ó en vol”, va assenyalar Estrada. En concret, explica, s’haurien de modificar les altures màximes de les naus i el volum màxim d’edificabil­itat de les parcel·les. “És essencial suprimir la limitació actual que obliga que en aquests casos només hi hagi un operador”, assenyala Estrada. Això ha fet que a Catalunya pràcticame­nt només hagi apostat per aquest model Amazon, a la nau del Prat de Llobregat, a El Far, a l’Empordà i al centre que està construint al barri de Bon Pastor, a Barcelona.

“La construcci­ó d’aquestes naus és molt més cara: han de complir una normativa d’incendis més exigent, i necessiten estructure­s molt més fortes”, va explicar Estrada.

Les naus de diverses plantes fa anys que són operatives a les grans ciutats asiàtiques, i s’han introduït als Estats Units durant l’última dècada, per les exigències del comerç electrònic. “Prologis, a Seattle, ha construït una nau que permet que els tràilers, amb rampes, pugin a les plantes superiors”, recorda.

Estrada assegura que el sector es veu frenat “perquè alguns municipis encara posen traves a la logística, malgrat que és un sector que genera molta ocupació”. Segons el seu parer, “és essencial que les administra­cions facin un plantejame­nt global de les necessitat­s del territori”. ●

La normativa regula l’edificabil­itat i l’altura i obliga a tenir un sol operador, per la qual cosa s’hauria de revisar

 ?? ÀV ?? Nau logística de diversos pisos construïda pel grup Prologis a Seattle, als Estats Units
ÀV Nau logística de diversos pisos construïda pel grup Prologis a Seattle, als Estats Units

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain