La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Les idees més interessan­ts venen de persones desconegud­es”

- Víctor-M. Amela - Ima Sanchís - Lluís Amiguet ECO MOIA4ÍS

TED és un magnífic invent. Quin creu que serà el futur elegit? És una fundació sense ànim de Dependrà de les decisions col·lectives que lucre fundada el 1984 a Nova prenguem avui i de la informació veraç que York, dedicada a estendre idees ens ajudi a interpreta­r el present i imaginar que importen. un futur. La brevetat és part del secret? Vostè és l’elegit per elegir els elegits... Les xerrades TED duren uns deu minuts, Avui vivim una explosió exponencia­l d’inperò ara també fem TikTok de tres minuts i formació i em sembla fonamental ajudar a entreviste­s de gairebé una hora. La conclutrob­ar què és el més rellevant. El treball que sió és que el que importa és el missatge i com fem no és gaire diferent del que fa un editor el perfiles per a una plataforma concreta. en un diari.

Es tracta de revolucion­ar el món persona És més important el qui o el què? a persona? Una de les coses interessan­ts que han passat Es tracta de posar damunt la taula fets, a TED amb els anys és que encara que tenim idees, experiènci­es, lliçons apreses per part molts oradors mundialmen­t famosos, sod’algú que poden ser útils als altres, i els tevint les idees més interessan­ts venen de mes són molt variats. persones no famoses.

Es tracta de fer les idees accessible­s? Venen de desconegut­s?

Tan accessible­s com sigui possible, per això Sí, perquè arriben i sorprenen tothom. I els nostres vídeos són gratuïts i estan subtidespr­és es fan famosos perquè el vídeo té un tulats, alguns en 115 idiomes. milió de visualitza­cions.

Idees positives, solucions? Quina és la seva recerca?

Sí. Part de l’atracció de les xerrades TED Idees sòlides, noves i fresques, amb fonarecau en el fet que l’orador estableixi una ment científic i que poden arribar a reperconne­xió emocional amb l’audiència. El fucutir i a solucionar un problema. tur no té un únic rumb. Hi ha molts futurs Quins són els TED Talks més virals?

diferents... El sociòleg suec Hans Rosling, a qui només coneixien els seus col·legues, va fer una xerrada sobre com havíem de repensar les parts del món en desenvolup­ament, un punt de vista original que van veure milions de persones i el van convertir en un influencer

Tinc 58 anys. Soc suís i italià. Visc a Ginebra. Solter i sense fills. Em vaig llicenciar en Ciències Socials i Econòmique­s. Política és com ens organitzem per trobar la solució als problemes i a la convivènci­a de manera que viure sigui just, igualitari i que brindi les mateixes oportunita­ts a tothom. Soc catòlic

vostè quins són els que més li han aportat?

Em va costar un any i mig d’aconseguir la primera xerrada TED del papa Francesc, que al Vaticà ningú no sabia què era.

TED és un moviment?

El 2006 vam començar a difondre les primeres xerrades i la gent ens demanava que les féssim des de la seva ciutat, però érem deu persones, no podíem, i vam començar a crear sucursals.

Amb format TED.

Sí, vam crear llicències gratuïtes, un contracte amb una sèrie de normes que els obliga a fer-la amb la imatge, l’esperit i la durada de les nostres xerrades. Així va néixer TEDx, que elabora mes de deu xerrades al dia de mitjana en un any a tot el món. Em sembla increïble!

Ho és.

La gent s’hi compromet, són grups de voluntaris, aquí ningú no guanya diners. Va créixer orgànicame­nt, és una comunitat que hi és per compartir coneixemen­t i idees.

Com busca els candidats?

Càndidamen­t, parlant amb la gent, llegint publicacio­ns, anant a conferènci­es, examinant plataforme­s en línia i vivint experiènci­es de primera mà. Tenim amics arreu del món que ens envien suggerimen­ts, incloent-hi organitzad­ors de TEDx, que són com els nostres correspons­als pel món.

Ara les idees de TED també es porten a l’acció.

La gent ens escrivia: “Idees fantàstiqu­es, però que els passa?”. I la nostra resposta era que “algunes idees tenen potes i caminen i d’altres no”, però vam veure que moltes persones que assistien com a públic a la conferènci­a anual tenien recursos i contactes, i així van néixer els premis a l’audàcia TED.

Per dur a terme les idees?

Sí, finançar aquelles idees ben estructura­des que poden ajudar a resoldre els grans temes més urgents.

Vostè és optimista?

Soc un optimista lúcid, perquè el món ara no està bé. Però em sorprèn la gent una vegada i una altra, la seva capacitat de dir: “Mans a l’obra, com ho resolem?”.

Què és el millor que podem fer per millorar el món?

Parlar amb gent que estigui en desacord amb nosaltres; no per convèncer-los, sinó per entendre’ls i perquè ens entenguin.

 ?? ??
 ?? Barc lonLIo ??
Barc lonLIo
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain