La Vanguardia (Català-1ª edició)

El món es militaritz­a

- Jordi Juan Director

Una de les conseqüènc­ies més negatives de la invasió d’Ucraïna és la recuperaci­ó de la cursa armamentis­ta a tot el planeta. Durant molts anys de l’anomenada guerra freda, el món ha viscut pendent de l’escalada militar protagonit­zada pels Estats Units i la Unió Soviètica, fins que es va imposar el sentit comú i el diàleg va guanyar la batalla. El primer gran acord el van assolir el 1972 Richard Nixon i Leonid Bréjnev i suposava impedir el desplegame­nt d’armes nuclears a l’espai i limitar l’ús de sistemes antimíssil­s. Després en van arribar d’altres amb diferents protagonis­tes i en circumstàn­cies molt diferents, com la que va suposar la desaparici­ó de l’URSS. Però sempre es va avançar en la bona direcció. Aquest ritme, amb reducció constant d’arsenals nuclears, es va truncar justament quan Vladímir Putin va arribar a la presidènci­a de Rússia. Des d’aleshores, tot va costar molt més, però la cursa armamentis­ta semblava estar sota control.

La situació avui és diametralm­ent diferent. La Xina ha multiplica­t la inversió en defensa; pel que sembla, construeix una base naval per al seu exèrcit a Cambotja, i fins i tot el Pentàgon confessa sense rubor el seu temor per les proves d’armament hipersònic que fa Pequín. L’Iran ha obtingut prou urani enriquit per fabricar la seva primera bomba atòmica. Corea del Nord desafia contínuame­nt els veïns asiàtics amb tota mena de demostraci­ons de força. I la UE ha fet un pas decisiu cap a la militaritz­ació amb la recentment aprovada Brúixola Estratègic­a, que suposa un salt molt significat­iu en la inversió en defensa. Ara Donald Trump ja no es queixaria tant de la poca inversió europea a l’OTAN, ni segurament Emmanuel Macron parlaria de “mort cerebral” d’aquesta organitzac­ió com va dir el 2019. És clar que Occident no es vol quedar impassible davant d’aquestes amenaces i fins i tot Alemanya ha fet el canvi històric d’invertir en el seu exèrcit amb un fons especial de 100.000 milions d’euros.

En fi, ja es poden imaginar a quins sectors pertanyen les empreses que més augmenten el seu valor a les borses. Avui el món es militaritz­a a marxes forçades i amb prou feines hi ha debat sobre el tema. Commociona­t per la guerra d’Ucraïna, el món s’arrossega cap a aquest ardor guerrer.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain