La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia processa 12 oficials per enviar a Ucraïna reclutes que feien la mili

Ucraïna retrocedei­x a Severodone­tsk i s’atrinxera a l’extraradi de la ciutat

- Gonzalo Aragonés

Rússia va reconèixer ahir dimarts que van ser centenars els soldats russos que estaven fent el servei militar obligatori i van ser enviats a Ucraïna per participar en la campanya militar russa en aquest país. La Fiscalia militar va anunciar que per aquests fets ha processat dotze oficials.

El fiscal militar Artur Ieguíev va assegurar que s’han pres mesures disciplinà­ries contra els que han resultat culpables de saltar-se les normes. “Al voltant de 600 reclutes van ser implicats en l’operació militar especial. Tots van tornar al més aviat possible”, va dir Ieguíev en una reunió del Consell de la Federació (Senat).

La Fiscalia va dur a terme una investigac­ió per ordre del president rus, Vladímir Putin, després que al març transcendí­s la presència de reclutes a Ucraïna.

Poc després d’enviar l’exèrcit a Ucraïna, Putin va emfatitzar que en la campanya només hi participav­en militars profession­als. Tot i això, uns dies després el Ministeri de Defensa va anunciar que havia descobert “la presència de militars del servei militar obligatori” en unitats de les forces armades que participav­en en els combats a Ucraïna. El seu portaveu, Ígor Konaixénko­v, va afegir que gairebé tots els reclutes havien tornat a Rússia però a alguns els havien capturat.

Llavors Putin va ordenar als fiscals que ho verifiques­sin i en trobessin els responsabl­es. El seu portaveu, Dmitri Peskov, va emfatitzar que, abans de l’inici de l’operació especial, s’havia ordenat a tots els comandants d’unitats que no hi incloguess­in aquests soldats.

En el terreny bèl·lic, els combats entre les tropes ucraïneses i russes continuave­n ahir carrer per carrer entre la runa de Severodone­tsk. Segons Moscou, el seu exèrcit va expulsar de la zona residencia­l les forces ucraïneses, que es van atrinxerar a la planta Azot i l’aeroport de la ciutat.

“Les àrees residencia­ls de Severodone­tsk han estat completame­nt alliberade­s”, va anunciar ahir el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, durant una sessió informativ­a transmesa per televisió. Va afegir que “continua la presa de la zona industrial i localitats veïnes”. I va assegurar que les forces de Moscou havien “alliberat” un 97% de la província de Luhansk.

La lluita per aquesta petita ciutat industrial s’ha convertit en una batalla fonamental a l’est d’Ucraïna. Rússia hi centra el seu poder ofensiu amb l’esperança d’aconseguir un dels seus objectius declarats: capturar tota la part oriental del Donbass, compost per les províncies de Donetsk i Luhansk, autoprocla­mades el 2014 repúblique­s populars pels separatist­es prorussos.

Després de retirar-se de gairebé tota la ciutat, els ucraïnesos van organitzar un contraatac sorpresa la setmana passada amb què van expulsar els russos d’una franja del centre. Des d’aleshores, els dos exèrcits han lluitat als bulevards de Severodone­tsk. Tots dos bàndols afirmen que han infligit grans baixes.

El cap de l’administra­ció provincial ucraïnesa de Luhansk, Serhí Haidai, va afirmar que estaven expulsant els russos de la ciutat. Però, segons recull Reuters, més tard va reconèixer que Ucraïna només controla el sector industrial Azot i que la situació s’havia deteriorat “significat­ivament”. “Els nostres herois mantenen les seves posicions a Severodone­tsk. Els ferotges combats de carrer continuen a la ciutat. Lissitxans­k, Sloviansk, Bakhmut, Sviatohiri­a, Avdíivka, Kurakhove i altres direccions dels atacs russos són els punts més candents de confrontac­ió ara”, va dir el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, al seu discurs de matinada. ●

Putin va ordenar una investigac­ió quan al març Defensa va descobrir la presència de reclutes a Ucraïna

 ?? ARIS MESSINIS / AFP ?? El fum que ahir aixecaven els combats a Severodone­tsk
ARIS MESSINIS / AFP El fum que ahir aixecaven els combats a Severodone­tsk

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain