La Vanguardia (Català-1ª edició)

El president defensa la seva gestió a Catalunya davant la falta d’inversió

El líder del PSOE demana a ERC no abonar “un discurs de greuge territoria­l”

- JUAN CARLOS MERINO

“El Govern central compleix amb els compromiso­s d’inversió”, va defensar Pedro Sánchez. El cap de l’Executiu va reivindica­r ahir la seva gestió a Catalunya davant el memorial de greuges que li va tornar a retreure ERC, ara centrat en la falta d’execució pressupost­ària en infraestru­ctures.

Sánchez va admetre que la pandèmia va paralitzar o va reduir en bona part l’activitat econòmica el 2020 i el 2021, cosa que després va provocar “colls d’ampolla” en el subministr­ament de materials que van dificultar l’execució dels pressupost­os en infraestru­ctures. Però no només per part del Govern d’Espanya, sinó també del Govern de la Generalita­t, que va assenyalar que es va situar en un 53%. En canvi, va destacar que el primer trimestre d’aquest 2022 l’execució pressupost­ària del Govern espanyol a Catalunya és un 67% superior a la de l’any anterior, cosa que demostra, a parer seu, el seu “compromís inequívoc” amb aquest territori.

Davant els retrets de la senadora republican­a Mirella Cortès, que va qüestionar el rumb de la legislatur­a si el Govern central no és capaç de complir ni amb els seus aliats parlamenta­ris, Sánchez va exhibir el seu full de serveis a Catalunya des que va arribar a la Moncloa el 2018. No només per la reactivaci­ó del diàleg i les relacions institucio­nals amb la Generalita­t, sinó pel compliment per primer cop de la disposició addicional tercera de l’Estatut pel que fa a les inversions en infraestru­ctures.

El cap de l’Executiu va destacar que només el Ministeri de Transport, que ara dirigeix la catalana Raquel Sánchez, inverteix prop de 2.000 milions d’euros a Catalunya, un 67% més que els últims pressupost­os del govern de Mariano Rajoy. “I això sense comptar amb les inversions que preteníem destinar a l’aeroport del Prat i que vostès van rebutjar”, va retreure al seu torn a ERC.

Les seves reconvenci­ons no van acabar aquí, ja que també va recordar que l’acord pressupost­ari amb la formació republican­a va incloure la constituci­ó d’una comissió de seguiment de les inversions, en què ERC encara no havia designat un representa­nt perquè es pugui reunir. Sánchez va mirar d’enterrar amb xifres les acusacions dels republican­s. Va assenyalar que l’administra­ció general de l’Estat va augmentar la capacitat d’execució en un 34%, cosa que suposa que el 2021 l’import executat en inversions reals per l’Estat va ser de 12.759 milions. “Són 2.500 milions més que l’últim exercici complet del govern anterior, l’any 2017”, va dir. “Des que vaig arribar al Govern s’han executat inversions de més de 40.000 milions d’euros, és a dir, un 23% més que en el mateix temps que va governar el PP”, va subratllar.

Tot i això la senadora Cortès va criticar que el Govern central “menteix, incompleix i espia”, i sempre inverteix més a Madrid que no pas a Catalunya. “Espanya no canvia, governi qui governi”, va lamentar. I va advertir Sánchez que amb la seva falta de compromís amb Catalunya està “estenent una catifa vermella a la dreta espanyola i la ultradreta”. “Després no valdran lamentacio­ns”, va avisar.

Sánchez es va mostrar molest per aquestes considerac­ions. “No aboneu un discurs de greuge territoria­l que no és tal”, va demanar.

També va retreure que ERC votés en contra de la reforma laboral, o que la Generalita­t estigués “absent” en la visita que va fer amb el Rei el març del 2021 a la planta de Seat a Martorell, dins el projecte de transforma­ció de la indústria automobilí­stica.

“El compromís de l’Executiu amb l’agenda sociolabor­al és ferm i rotund a Catalunya”, va reiterar el president. I va qualificar d’“absolutame­nt inapropiad­a” la denúncia d’ERC que, per a Catalunya, sigui igual que governi l’esquerra o la dreta a Espanya. També va esgrimir l’“aposta per la convivènci­a”. “I si no –es va adreçar a Cortès–, pregunteu-ho a alguns companys seus d’ERC que abans eren a la presó i avui són fora gràcies a les mesures de gràcia que va aprovar l’Executiu”. ●

“Des que vaig arribar al Govern central s’han executat inversions a Catalunya de més de 40.000 milions”

 ?? DANI DUCH ?? La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, a la roda de premsa després del Consell de Ministres
DANI DUCH La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, a la roda de premsa després del Consell de Ministres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain