La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pollock era un ‘Homo politicus’?

- Marc Murtra

Hi ha aspectes del comportame­nt i de les vides humanes que han canviat extraordin­àriament d’ençà que els primers historiado­rs clàssics, aquells intel·lectuals interessat­s a investigar i descriure detalladam­ent i científica els esdevenime­nts, van començar a relatar les seves cròniques per a la posteritat.

Així, la república romana i els grecs de l’època clàssica no tenien una forma clara de numerar els anys, com fem nosaltres, ni tenien un calendari perdurable, i aquest fluctuava amb els anys. No tenien noció del que és un bacteri, una infecció o un antisèptic. Tampoc no tenien policies, separació de poders, ni mapes com els entenem nosaltres. A més, tenien una vida regida per rituals, sacrificis i libacions que a nosaltres ens resultarie­n molt alienes.

Alhora, hi ha aspectes de les vides dels clàssics que ens resulten immediatam­ent familiars, com qui es pren una truita en un país estranger. Per exemple, quan Ciceró perd la seva filla, a qui adorava, és fàcil sentir el seu dolor i profund abatiment, encara que ens separin dos mil anys. També podem apreciar la tristesa, respecte i nostàlgia que transmeten els grecs quan enterraven els camarades, moments importants per a ells. Però hi ha un altre element sorprenent­ment modern que val la pena destacar: la sofisticac­ió política. Els historiado­rs clàssics transmeten una vegada i una altra les intrigues, l’art de dir coses diferents a públics diferents amb les mateixes paraules, la distinció entre els generals que busquen la glòria personal (una majoria, segons Tucídides) i els que busquen el bé comú (una minoria), estratagem­es elaborats i camàndules retòriques per convèncer seguidors i rivals. Llegir La guerra de les Gàl·lies de Juli Cèsar és gairebé tan reconeixib­le com mirar Borgen o les tertúlies de Ferreras a La Sexta.

De fet, va ser un grec, Aristòtil, el que va definir l’ésser humà com un Homo politicus, un ésser polític. Té sentit i és segurament el resultat de la nostra alta propensió a viure en grups, per ajudar-nos, i la nostra capacitat de parlar. Comunicar-se permet criticar, construir coalicions, crear reputacion­s, trair, actuar concertada­ment, guanyar al més fort i acordar normes. Així doncs, tinguem una mica de commiserac­ió amb els nostres polítics. A diferència de la progressió geomètrica, els percentatg­es petits o les dietes, el nostre cervell entén de política amb certa naturalita­t, de manera que té tendència a participar-hi per molt que alguns diguin que no els agrada. Això fa que sigui una professió amb una exposició pública gairebé sense igual i que sigui difícil generar grans consensos, per això els historiado­rs descriuen tantes guerres.

Pensem-ho, doncs, quan observem la Unió Europea, l’experiment democràtic i de concertaci­ó política més gran de la història, la unió de 450 milions de persones i 27 països per vies no violentes. També quan parlem de l’OTAN, l’aliança militar més poderosa des que es va formar la Lliga de Corint. Recordem que l’OTAN inclou la coordinaci­ó, la unificació doctrinal, la compatibil­ització d’estàndards, les estructure­s de comandamen­t conjunts i els tractats de protecció mútua de 30 països culturalme­nt molt diferents. Darrere hi ha una feina tan colossal i difícil d’apreciar com un quadre de Pollock per a un neòfit.

Valorem doncs els que construeix­en, tenen una feina molt més difícil i desagraïda que els que destrueixe­n o critiquen: només Pollock podia dibuixar un Pollock, però qualsevol en pot cremar un. ●

Valorem els que construeix­en, tenen un paper molt més difícil que els que destrueixe­n

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain