La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sense control el brot de verola perquè no es troben els contactes

La majoria dels casos van tenir relacions amb desconegut­s

- CELESTE LÓPEZ Barcer

Trobar els contactes estrets d’un cas confirmat per atallar un brot és de vital importànci­a per frenar-lo. Però no sempre és fàcil. És el que passa amb l’epidèmia de la verola del mico, que té l’epicentre a Madrid: la majoria dels casos confirmats no saben qui són els seus contactes. I, de mitjana, cada un d’ells en té quatre.

Segons va informar dilluns la directora de Salut Pública de la Comunitat de Madrid, Elena Andradas, els 210 casos confirmats (a Espanya n’hi ha 225, segons les dades actualitza­des ahir) són homes que mantenen relacions amb homes, i la majoria no es coneixen entre si. Són trobades sexuals que tenen lloc fonamental­ment en domicilis i festes particular­s (també en una sauna madrilenya, ja tancada, i a la festa gai de Maspalomas, Canàries), facilitats en pàgines web de cites per a aquesta finalitat.

Molt sovint aquests contactes estrets desconegut­s provenen del Regne Unit i Portugal, segons va explicar Andradas a la trobada De la verola humana a la verola del mico, a la Fundació Ramón Areces, juntament amb Antonio Alcamí, del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa del CSIC i Patricia Muñoz, de l’hospital Gregorio Marañón (Madrid).

Les circumstàn­cies en què s’ha registrat aquest brot fan molt difícil aturar-lo, i ja s’ha estès en 23 països. “La informació dels contactes és vital per atallar-lo”, va insistir Andradas, que va indicar que, davant les caracterís­tiques del brot, s’han posat en contacte amb les associacio­ns LGTBI i amb les pàgines web de trobades sexuals perquè col·laborin per frenar el brot de la verola del mico, del tot inusual per la seva expansió ràpida fora de

 ?? EoRÀPA PRESS ?? Proves al laboratori d’un hospital madrileny per detectar la verola del mico
EoRÀPA PRESS Proves al laboratori d’un hospital madrileny per detectar la verola del mico

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain