La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Eurocambra prova de suavitzar el futur veto als motors de combustió

La crisi energètica complica el debat sobre el gran pla climàtic europeu

- BEATRIZ NAVARRO

Les tensions geopolítiq­ues i la crisi energètica han donat nous arguments als partidaris de suavitzar la proposta de Brussel·les de prohibir la venda de vehicles amb motor de combustió a la Unió Europea a partir del 2035, una de les mesures estrella per accelerar la transició ecològica i contribuir a l’objectiu d’arribar a la neutralita­t climàtica el 2050.

“Els diners que ens gastem en energies renovables a Europa són diners que es queden a Europa. Els que ens gastem en combustibl­es fòssils comprats a Rússia són diners que se’n van a les butxaques de Putin”, va afirmar el vicepresid­ent de la Comissió Europea, Frans Timmermans, durant el debat d’ahir a Estrasburg quan faltaven poques hores perquè els eurodiputa­ts es posicionin sobre el nou pla climàtic europeu, la legislació més ambiciosa en matèria mediambien­tal que mai ha tramitat la UE.

Malgrat que les propostes originals marquen clarament el camí cap a la transició energètica, avui es votaran diverses esmenes que poden afectar el ritme i l’abast dels canvis. Davant la proposta de reduir el 100% de les emissions de CO dels vehicles nous que es venguin a la UE a partir del 2035, fet que suposaria prohibir la venda de vehicles amb motor de combustió i híbrids, el Partit Popular Europeu (PPE), amb el suport d’altres forces conservado­res, planteja rebaixar aquest percentatg­e a un 90%.

A cadascuna de les directives que se sotmeten avui a votació al Parlament europeu s’hi amaga el mateix dilema: la velocitat de l’acció climàtica de la UE. En la definició de les noves normes sobre emissions de CO dels vehicles s’haurà de decidir si es manté l’objectiu (proposat per la Comissió) de prohibir la venda de cotxes

“Ordenar el final dels motors de combustió pot posar en risc fins a 500.000 llocs de treball a la indústria automobilí­stica europea”, va assegurar el negociador del PPE, Jens Gieseke, que va fer una crida a deixar marge a la indústria per poder innovar en el terreny dels combustibl­es alternatiu­s i no pretendre que els cotxes elèctrics són nets al 100%. “Negar el canvi climàtic és un error, com també ho és no ser realista”, va afegir la portaveu del PP a l’Eurocambra, Dolors Montserrat.

Timmermans, socialdemò­crata, va rebutjar aquests arguments i va assegurar que la UE faria un flac favor a la indústria si no es llança un missatge tecnològic clar. “No ens lligueu al passat”, va reclamar. Però el resultat de la marató de votacions d’avui és in

 ?? JULIEN W  N N    E E ?? Timmermans va declarar: “No ens lligueu al passat”
JULIEN W N N E E Timmermans va declarar: “No ens lligueu al passat”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain