La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Unió Europea imposa el carregador únic, però a partir del 2024

- ESTHER HERRERA

posició per “revenja” després d’haver de retirar la seva proposta sobre la prostituci­ó i el proxenetis­me en la llei del només sí és sí (llei de garantia sexual).

Dit això, el PP no va fallar al PSOE (ja s’hi havia compromès en la picabarall­a que van mantenir els socialiste­s amb Igualtat respecte a la llei del només sí és sí), com tampoc Podem, malgrat que van deixar clar que quan la llei comenci la tramitació intentaran incloure-hi propostes que vagin en la línia de suport a les víctimes i reformes de la llei d’estrangeri­a.

Les institucio­ns comunitàri­es van arribar ahir a un acord perquè, a partir del 2024, hi hagi un sol carregador universal –de tipus USB-C– per a un total de 14 aparells electrònic­s, entre els quals s’inclouen telèfons mòbils, tauletes, llibres electrònic­s, auriculars, càmeres de fotos i altaveus. També s’harmonitza la velocitat de càrrega ràpida, independen­tment del dispositiu.

Amb l’acord assolit, els consumidor­s ja no tindran un carregador nou cada vegada que adquireixi­n un dispositiu i podran utilitzar un únic carregador per a tots.

Els ordinadors portàtils no estaran obligats a complir la norma fins a 40 mesos després que entri en vigor, per donar “més temps”, segons ha assenyalat la UE.

La nova mesura, tot i això, no serà aplicable als rellotges intel·ligents o als dispositiu­s que mesuren l’activitat física per raons tècniques.

La Comissió Europea (CE) va impulsar la idea el 2009, quan va aconseguir un acord amb els principals fabricants de mòbils que va permetre reduir de 30 a

3 els carregador­s: USB 2.0, Micro B, USB-C i Lightning, l’exclusiu utilitzat per Apple.

Però la realitat tecnològic­a també ha canviat des del 2009, amb els smartphone­s molt més accessible­s que llavors i amb els consumidor­s acumulant tones de carregador­s, amb un cost evident per al medi ambient.

Cada any entre 11.000 i 14.000 tones de carregador­s van a parar a les escombrari­es, segons el Parlament Europeu. Aquest acord va expi

Per primera vegada, els diputats d’En Comú Podem es van desmarcar en el seu vot de Podem i van votar que no (van acordar llibertat de vot). Perquè la proposta dels socialiste­s és “moralista, paternalis­ta, punitivist­a, perquè no rar el 2014, i finalment, el mes de setembre passat, la CE va llançar una nova proposta que ahir es va poder materialit­zar.

“Tothom deia que seria impossible, i ara tenim el suport del Parlament Europeu i del Consell. Si hi ha voluntat política, podem avançar ràpidament. Hem treballat per als ciutadans, per a l’interès de tots i per al medi ambient”, va dir el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton.

Els portàtils no estaran obligats a complir aquesta norma fins a 40 mesos després que entri en vigor

Breton es va mostrar confiat que tots els fabricants compliran amb els requisits. “La regla s’aplica a tots; no anem en contra de ningú. Som el primer mercat digital del món”, va defensar el francès, que va assegurar que els fabricants s’adaptaran al carregador únic. La mesura ara l’hauran de ratificar els estats membres i el Parlament Europeu. Després d’això, els governs tindran fins a dos anys per traslladar la mesura. ●

Per primer cop, En Comú Podem es desmarca de mutu acord de Podem i hi vota en contra

escolta totes les dones, no té garanties, barreja tràfic de persones amb prostituci­ó i perquè tècnicamen­t deixa molt a desitjar”, va explicar Aina Vidal a Twitter.

La socialista Adriana Lastra, que va defensar la proposició, va intentar defensar a la tribuna que la reforma va dirigida contra els proxenetes i els prostíbuls i sanciona els clients. “El comerç amb el cos de les dones és l’últim residu del sistema esclavista”, va indicar. Va afegir que el text no persegueix abolir la prostituci­ó: “És un primer pas d’un camí que serà molt llarg”. ●

 ?? TncERRY ÀOraSSE / aP ?? Thierry Breton
TncERRY ÀOraSSE / aP Thierry Breton

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain