La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lleida tindrà una gran estació d’autobusos amb 28 andanes

La terminal, al costat de la de tren, costarà 40 milions, que la Generalita­t pagarà amb fons Next Generation

- ROSA MATAS

“En aquests moments Lleida té una de les pitjors estacions d’autobusos de tot Catalunya i en passarà a tenir una de les millors”. Així va presentar ahir el secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín, el projecte de la nova terminal, que costarà uns 33 milions d’euros més IVA i que serà finançada per la Generalita­t amb fons europeus Next Generation EU. La conselleri­a de Vicepresid­ència i de Polítiques Digitals i Territori només hi haurà d’aportar l’IVA, al voltant de set milions dels 40 milions totals pressupost­ats, i l’Ajuntament hi aportarà els terrenys.

L’estació, a poc més d’un quilòmetre de l’actual del carrer Saracíbar, que només és un baixador, tindrà entrada i sortida única per a autobusos pel carrer Príncep de Viana i dues per a usuaris, una per la plaça Berenguer IV i una altra pel carrer Comtes d’Urgell.

El projecte, que es licitarà a la tardor amb la previsió d’estar acabat en 22 mesos, pretén embolcalla­r els magatzems de l’antiga farinera, La Meta, coneguts com els Docs i declarats bé cultural d’interès local, amb una estructura de vidre. Farà visible l’edifici de principis del segle XX, amb voltes incloses.

La nova estació, amb 28 andanes, oferirà més de 45 rutes, entre interterri­torials, estatals i internacio­nals, i, segons el projecte, no preveu bars ni restaurant­s. Tindrà un sistema d’intel·ligència artificial que “identifica­rà l’autobús quan entri i li dirà a quina andana ha d’anar depenent de si és hora punta o no, per exemple, i tecnologia avançada per detectar contaminan­ts”, segons ha destacat Gavín.

Pedro Malavia, subdirecto­r general de Programaci­ó i Execució de Vicepresid­ència, està convençut que serà la millor estació de busos de Catalunya: “Crec que és el millor projecte que hem fet fins ara. És singular, fins i tot té un riu que passa per aquí, el Noguerola; l’haurem de canalitzar, posar tubs”.

Per la seva banda, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha explicat que l’Ajuntament, al març, quan va acabar la concessió, es va fer càrrec de l’actual estació d’autobusos, que, segons ha dit, està en una situació “penosa”. ●

 ?? LV ?? Isidre Gavín ahir a la presentaci­ó del projecte
LV Isidre Gavín ahir a la presentaci­ó del projecte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain