La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un cinema anomenat Nova York El festival de Tribeca porta glamur, novetats i homenatges

- Nova York

En si mateixa, Nova York és una ciutat de cinema, pura matèria primera de les pel·lícules. Una de les coses més repetides entre els que visiten la metròpolis per primera vegada és que moltes coses ja els són conegudes perquè les han vist a la pantalla, independen­tment del format.

Que el cinema ha contribuït a forjar el mite de la Gran Poma és una cosa indiscutib­le. Però és més que un mite: és una realitat. El festival de Tribeca, que comença aquest dimecres, va sorgir en resposta als atemptats de l’11-S del 2001, de les cendres i runa de les Torres Bessones, com a demostraci­ó de resiliènci­a i d’unitat.

Després de les vicissitud­s de la pandèmia, el certamen torna a Nova York (fins al dia 19) amb la pretensió d’ampliar la plataforma i la xarxa d’influèncie­s, així com oferir un bon reclam per als cercadors d’autògrafs. En aquesta ciutat, on sempre s’ha de tenir l’ull obert per si apareix un famós, aquesta màxima ara encara es fa més rellevant.

A gustos, segons els mitòmans. Els de la vella escola sentiran l’èpica del gran cinema en la commemorac­ió del 50è aniversari d’El padrí (16 de juny). La projecció serà en un teatre històric, el United Palace, a Washington Heights, el barri de Lin-Manuel Miranda.

L’homenatge al monumental film de Francis Ford Coppola tindrà Al Pacino al paper de presentado­r. L’endemà, en una altra cita en aquesta sala, Robert De Niro introduirà Heat, la retrospect­iva en homenatge a aquesta pel·lícula del 1995 escrita i dirigida per

Michael Mann. Després, el seu autor i els dos protagonis­tes principals –Robert De Niro i Al Pacino, dues institucio­ns de la cinematogr­afia dels Estats Units– mantindran una conversa.

Hi ha altres públics. La inauguraci­ó del certamen, aquesta nit de dimecres, també al United Palace, en un territori tan llatí, apel·larà més al glamur de la premsa rosa.

Allà hi haurà Jennifer Lopez – JLo o Bennifer (si s’al·ludeix a la seva parella Ben Affleck)– a l’estrena de Halftime, producció de Netflix en què s’explora la carrera de la filla del Bronx.

Aquest camp del documental aportarà altres personalit­ats, com el reverend Al Sharpton, líder en defensa dels drets civils dels ciutadans negres, a qui alguns s’atreveixen a comparar amb Martin Luther King, i que, de la mateixa manera, provoca rebuig als sectors conservado­rs del país.

Altres noms rellevants estan vinculats al món de l’esport. El tennista John McEnroe tindrà el seu perfil titulat amb el seu cognom.

També Derek Jeter, a The captain, el jugador de beisbol retirat

Taylor Swift participar­à en una conversa sobre ‘All Too Well’ en què ho fa tot

Dere' Jeter, lle(enda de l’equip de beisbol dels )an'ees, prota(onit*al ‘The +aptain’, que explora la seva vida, ,l’home darrere la icona.

 ?? ??
 ?? ?? L !lti" #eroi
L !lti" #eroi
 ?? ?? Dona orquestra
Dona orquestra
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain