La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’anunci perfecte per a cada espectador i en cada moment

La publicitat avançada agrada als inversors i a la indústria audiovisua­l

- JOSEP LLUÍS MICÓ

Fa anys que la publicitat avançada és una promesa. Temporada rere temporada, els profession­als i els experts prometien que, algun dia, els anuncis i les promocions dirigits eliminarie­n les limitacion­s actuals. És a dir, no es malgastari­a ni una oportunita­t d’oferir a l’audiència el que més li pot interessar per qualsevol pantalla.

Directius i analistes es mostraven convençuts que les dades disponible­s serien espremudes al màxim fins a disposar dels detalls necessaris per aconseguir que la tecnologia lliurés el material òptim per a cada espectador o internauta en el moment més propici. A més, els departamen­ts de màrqueting sabrien quin seria el retorn exacte de la seva inversió: quina quantitat de televident­s han consumit l’anunci, quina repercussi­ó real ha tingut i quants han acabat comprant el producte.

Com es veu aquesta setmana a la cimera de Publicitat Avançada de Los Angeles, sembla que aquest moment ja ha arribat. En aquest esdevenime­nt s’han desgranat els beneficis de la confluènci­a d’un millor mesurament, una orientació més completa i un màrqueting basat en eines de precisió.

El CEO d’iSpot.TV, Sean Muller, és un referent. L’empresa és una de les líders en big data per donar alternativ­es sobre mesurament d’audiències a la multinacio­nal Nielsen. Al maig Goldman Sachs va invertir 325 milions de dòlars en iSpot.TV, una evidència sobre el que opina Wall Street d’aquestes companyies.

Així, la maniobra equivalia a validar el paper de la ciència de les dades en la indústria audiovisua­l i la confiança en la tecnologia publicitàr­ia com a catalitzad­or d’un negoci de suculents guanys a curt termini. La força de Muller és que, segons sosté, amb els seus instrument­s, pot assegurar als clients el que només poden intuir sobre les seves campanyes.

L’avalen èxits vinculats a esdevenime­nts com els Jocs Olímpics o la Super Bowl. L’espectre que cobreixen organitzac­ions com la seva va dels anunciants als profession­als dels mitjans. Aquí un dels noms ineludible­s és el president d’OpenAP, David Levy, expert a identifica­r les audiències idònies per a cada campanya i les solucions més atractives al públic.

La transmissi­ó és un factor rellevant per als anunciants quan estableixe­n els seus plans. La televisió lineal tradiciona­l és un fre clar per a la publicitat avançada, però el sector ha imaginat solucions: la plataforma de compra d’espots de Roku maximitza l’abast de les campanyes en la transmissi­ó digital i en el suport convencion­al.

Roku va llançar a l’abril noves capacitats d’inserció d’anuncis dinàmics amb la participac­ió d’AMC Networks, Crown Media Family Networks, Warner Bros, Discovery i Paramount. És una altra prova que la publicitat personalit­zada ha deixat de ser una promesa remota per a tota classe de pantalles. ●

Per maximitzar l’abast de les campanyes el sector combina la transmissi­ó digital i la televisió lineal

 ?? ANDIA / GETTY ?? La publicitat avançada imagina identifica­r el públic per a cada campanya i en els suports més atractius
ANDIA / GETTY La publicitat avançada imagina identifica­r el públic per a cada campanya i en els suports més atractius

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain