La Vanguardia (Català-1ª edició)

O tens 17 anys o no patines

El cas Valíeva, epicentre de Pequín 2022, mobilitza la Federació Internacio­nal de Patinatge: eleva fins als 17 anys el límit d’edat per competir

- SERG%O &ERED%'

A París, derrotada l’altre dissabte a la final de Roland Garros, Coco Gauff s’havia assegut al banc i plorava desconsola­da mentre els seus pares, impotents, la contemplav­en des de la llotja.

La cria tremolava i rosegava la tovallola, encongida, i a les galtes, les llàgrimes hi formaven rius. I petitona, se la veia. Assistint a l’escena, assaltava un pensament:

–Que potser els progenitor­s no sentien la insuportab­le necessitat de baixar a la pista i consolar la seva nena, poc més que una teenager (18)? Que potser no se’ls estava trencant l’ànima?

D’episodis semblants n’abunden: ens referim a la colpidora imatge d’una esportista trencada, abatuda per l’aspror del món adult. Un d’aquests casos el va registrar, per exemple, Kamila Valíeva.

Valíeva és la millor patinadora del món. I al febrer, als Jocs d’hivern de Pequín 2022, buscava l’or. I amb prou feines tenia 15 anys.

El que passa és que dies abans de disputar la seva final individual, les agències antidopatg­e l’havien assenyalad­a amb el dit, i el món, també:

–Tramposa! Competeixe­s dopada, prens trimetazid­ina!

I si el món t’està assenyalan­t, i tot just tens 15 anys, el normal és que t’enfonsis.

(I és així encara que els ens internacio­nals et concedeixi­n una cautelar, un permís que temporalme­nt et permet competir.)

Així doncs, quan Valíeva s’aferrava a la cautelar i s’impulsava a les seves fulles per saltar a la pista i buscar el seu or individual, tot se’n va anar en orris: la nena va aterrar sobre el gel un grapat de vegades, superada per l’entorn hostil. I quarta en la classifica­ció, plorosa, Valíeva va abandonar l’escenari, qui sap fins quan.

–La vida adulta pot ser molt injusta –tot just va encertar a dir. Repetim: tenia quinze anys. El pensament que obria aquest relat és legítim, i el compartiri­a qualsevol que tingui filles prepúbers o ja púbers, i també la Federació Internacio­nal de Patinatge (ISU).

I per això, l’ISU ha dit que el que havia passat a Pequín al febrer no s’hauria de repetir. No, almenys, en la seva jurisdicci­ó. I per evitar-ho ha apujat el límit d’edat per a una competició absoluta: cap nena de 15 anys no s’enfrontarà a les més grans.

Com a mínim, hauran d’haver arribat als 17.

“Per què la decisió? –es preguntava Jan Dijkema, president de l’ISU–: per protegir la salut física i mental dels patinadors. I és una decisió històrica”.

I en quin punt està ara Valíeva? Doncs en espera de l’informe que escriu l’Agència Antidopatg­e Russa (Russada) i que revisarà el seu positiu del 25 de desembre, registrat a Sant Petersburg, ja que no sabem encara si Valíeva es va dopar a consciènci­a o per error, quan va beure d’un vas del seu avi, malalt, al líquid del qual hi havia trimetazid­ina, medicament per a l’angina de pit. ●

“El que intentem és protegir la salut física i mental dels patinadors”, es justifica l’ISU

xen els noms d’Álvaro Fernández (Osca), Fernando Pacheco (Alabès) i Sergio Asenjo (Vilareal). Però es valora també l’experiènci­a del porter de Lugo, que es té en compte com una opció per donar més competitiv­itat al lloc. Per això, malgrat que acaba contracte aquest 30 de juny, la seva continuïta­t un any més no es descarta. El club mantindrà converses amb ell i el seu representa­nt al llarg d’aquesta setmana per veure si és possible arribar a un acord.

Malgrat que ja ha fet 40 anys, Diego López ha demostrat que encara té molt a aportar. L’edat no l’ha afectat les últimes dues temporades, en les quals ha estat una peça clau tant per a l’ascens com per aconseguir la permanènci­a aquest any. Ni Oier ni Joan Garcia no han estat a la seva altura. A Segona Divisió va ser el millor porter i va acabar com el menys golejat de la categoria amb 25 gols en 40 partits. Aquest curs, malgrat que ha encaixat 49 gols en 36 partits, ha deixat la porteria a zero en onze ocasions i quan no hi ha sigut l’equip sempre ha perdut. ●

 ?? ANN 
       N         A    A ?? Kamila Valíeva durant un entrenamen­t els últims Jocs d’hivern de Pequín 2022
ANN N A A Kamila Valíeva durant un entrenamen­t els últims Jocs d’hivern de Pequín 2022

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain