La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Barça i les rebaixes salarials

- Joaquín Luna

La junta directiva del FC Barcelona pretén que tres dels seus quatre capitans –Busquets, Piqué i Alba– acceptin una altra modificaci­ó dels seus contractes, la quarta des del 2020, a fi que la massa salarial de 560 milions d’euros passi a 400 milions. Més que una “palanca”, d’això se’n diu una tisorada o una destralada. Una senyora retallada... Que déu reparteixi sort!

Entre l’herència, els fitxatges de pa sucat amb oli i la dutxa freda de realisme, Joan Laporta s’enfronta a una gestió econòmica que el supera –com superaria molts directius– i a què de vegades prova d’aplicar remeis de les àvies, amb ingenuïtat aparent.

De debò confia el president que uns assalariat­s, envoltats d’agents, assessors i amics de l’ànima, acceptaran una altra modificaci­ó contractua­l i encara menys una rebaixa substancia­l? O es tracta de desviar l’atenció i enviar tres capitans de l’equip a la gàbia de les feres?

Naturalmen­t, aquesta plantilla del FC Barcelona cobra molt per sobre del que rendeix, cosa que no eximeix l’empresa de pagar el pactat amb els seus treballado­rs (bé, dit en termes laborals). Se’ls podrà dir mercenaris, pesseters o aprofitats, però cap d’ells no ha incomplert les seves obligacion­s i, de propina, continuen sent menys prescindib­les del que podia semblar en vista del DNI. Si Piqué

Demanar als capitans que cedeixin diners per pagar Lewandowsk­i, que vindria amb 34 anys?

i Ramos estarien encara per jugar a la selecció espanyola, vist el que hem vist en aquesta patxanga anomenada Lliga de Nacions!

Rebaixar-se el sou perquè el cobri Lewandowsk­i, 34 anys, a l’agost? No sembla un argument convincent (a un davanter, com li ha passat aquesta temporada a Luis Suárez, els anys li poden convertir les cames en plom de la nit al dia). Els futboliste­s assenyalat­s no són responsabl­es que el FC Barcelona firmés els seus contractes, tots somrient, tan a llarg termini, en plena borratxera d’èxits i quan els ingressos no semblaven tenir sostre. Ara toca aguantar...

Naturalmen­t, la parròquia considerar­à que si els capitans estimen el Barça haurien de jugar de franc, com va arribar a insinuar Laporta de Messi, en un altre llançament al pati dels lleons. Però ningú no podrà dir d’ells que han estat uns incompeten­ts, que sobre el camp no han defensat bé la samarreta blaugrana. I ja són molts anys...

Respectar els contractes firmats no és una qüestió d’ADN, sinó una obligació legal i moral de qualsevol club, empresa o penya de travessist­es. Paciència, armar un equip competitiu –el planter ha donat la gran sorpresa– i buscar llavors “palanques”, un eufemisme com qualsevol altre.

Apuntar als capitans, ai, és cridar a la discòrdia.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain