La Vanguardia (Català-1ª edició)

Escrivá diu que la prioritat és cobrir les vacants laborals amb espanyols

- EUSEBIO VAL

Malgrat els plans per modificar amb urgència el reglament de la llei d’Estrangeri­a i incorporar més treballado­rs immigrants, “la prioritat del Govern” continua sent “cobrir els colls d’ampolla que hi hagi al mercat laboral amb espanyols, sobretot joves”. Ho va afirmar ahir a París el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, que participa en una reunió amb els seus homòlegs de l’Organitzac­ió per a la Cooperació i el Desenvolup­ament Econòmics (OCDE).

Escrivá va insistir en el compromís absolut per fomentar la feina dels nacionals, que ja s’hauria demostrat amb la reforma laboral i la llei de Formació Profession­al. Però això no és incompatib­le amb canviar unes normes d’estrangeri­a “molt antigues”, “obsoletes”, i fer-les “més homologabl­es” amb les que hi ha als països de l’entorn.

El ministre va considerar “una anomalia” que els estudiants estrangers a Espanya –més de 50.000 en aquests moments– no puguin treballar al país quan acaben la carrera. El cas més clamorós és el dels metges, amb una formació que resulta molt cara per a l’Estat. El propòsit és corregir aquesta situació, a més de millorar les condicions per als temporers. Entre els sectors amb moltes places vacants que poden cobrir els immigrants, Escrivá va esmentar la construcci­ó, l’agricultur­a, l’hostaleria i el transport per carretera. També va destacar que falten informàtic­s.

Les modificaci­ons per facilitar la immigració i regularitz­ar els que ja són al territori formen part d’un decret que es tramita amb urgència, en diàleg amb els agents socials, perquè és urgent trobar una solució per a les empreses amb falta de personal. Es vol que l’aprovació es faci “com més aviat millor”, fins i tot abans de l’estiu.

Avançant-se a les crítiques o a l’escepticis­me dels que temin una competènci­a nociva per als salaris, Escrivá va sostenir, al contrari, que la prolongada irregulari­tat en què viuen molts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain