La Vanguardia (Català-1ª edició)

El malbaratam­ent alimentari es multarà amb fins a 500.000 euros

La nova llei obliga els restaurant­s a donar les sobres als qui les demanin

- RAMÓN ÁLVAREZ

La doggy bag –la carmanyola amb les sobres de menjar del restaurant, en definitiva– aviat es convertirà en un hàbit més a Espanya. El projecte de llei de Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratam­ent Alimentari, que va aprovar ahir el Consell de Ministre per a la tramitació al Congrés dels Diputats, preveu que els restaurant­s lliurin als clients que ho sol·licitin les restes de menjar que no hagin consumit en recipients adequats i sostenible­s. És només una de les mesures que preveu el text, amb una forta càrrega punitiva: fins a mig milió d’euros de multa per als qui cometin el que es consideren faltes greus de manera reiterada.

La norma també preveu sancions per als supermerca­ts i establimen­ts de restauraci­ó que no posin en marxa un pla de reutilitza­ció dels aliments que no puguin posar-se a la venda perquè estan al límit de la data de caducitat o l’han superada, però que encara no han superat la data de consum preferent. No disposar d’aquest pla o no aplicar-lo se sancionarà amb fins a 60.000 euros.

“Els destinatar­is de la llei són tots els elements de la cadena alimentàri­a. Es tracta d’una norma regulatòri­a i de conscienci­ació, no intervenci­onista. Imposa obligacion­s, però sobretot vol conscienci­ar”, va assenyalar a la compareixe­nça del Govern després del Consell el ministre d’Agricultur­a, Pesca i Alimentaci­ó, Luis Planas.

L’objectiu principal de la nova llei passa per reaprofita­r els aliments que no es poden comerciali­tzar o servir a l’hostaleria per al consum humà dels aliments. Per això, els establimen­ts de venda de productes d’alimentaci­ó de més de 1.300 m2 i els locals de restauraci­ó hauran de tenir un conveni amb un banc d’aliments o una oenagé reconeguda per a la pràctica d’aquest tipus de donacions o bé comptar amb un projecte específic propi per donar-los sortida conforme al text legal.

Així mateix, aquests comerços podran vendre amb descompte els aliments que estiguin a punt de complir la data de caducitat i disposar de línies de venda de productes “lletjos, imperfecte­s o poc estètics”. L’objectiu del Govern, com va explicar Planas, és arribar a l’any 2030 amb almenys un 50% menys d’aquest malbaratam­ent, que en un 40% es dona a la venda final i a les llars. El 2020 els aliments malgastats van assolir a Espanya els 1.364 milions de quilos, una mitjana de 31 quilos per persona. ●

 ?? BLBERTO ORTEGA / EP ?? El ministre Luis Planas va presentar el nou projecte de llei
BLBERTO ORTEGA / EP El ministre Luis Planas va presentar el nou projecte de llei

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain