La Vanguardia (Català-1ª edició)

Interior reforça amb 500 agents els aeroports per evitar col·lapses

El ministeri posa en dubte la queixa d’Iberia sobre pèrdua de vols i nega caos

-

El Ministeri de l’Interior reforçarà els principals aeroports espanyols, sobretot l’Adolfo Suárez Madrid-Barajas i el Prat de Barcelona, amb 500 agents a partir del 20 de juny per reforçar el control de passaports que han de passar els passatgers per volar fora de l’espai comunitari i evitar cues. Més de la meitat dels efectius es destinaran a Barajas (189) i el Prat (90). L’increment, van reiterar fonts d’Interior, ja estava previst, però s’ha conegut en ple xoc amb Iberia per un presumpte col·lapse en els controls de passaport –no els de seguretat, que depenen d’Aena i en què de moment no s’han registrat incidèncie­s–.

L’aerolínia d’IAG va alertar dilluns d’importants cues i caos a l’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas. Iberia va denunciar que hi va tornar a haver un col·lapse a la zona de control de passaport de la terminal T4 i va obligar a endarrerir la sortida d’alguns dels seus vols i va xifrar en 15.000 els viatgers que han perdut el vol de connexió per aquest col·lapse des del març. L’associació d’aerolínies ALA fa mesos que demana a Interior que incrementi la dotació policial en els controls de passatgers que arriben o volen fora de la UE. Ahir mateix, el president d’ALA, Javier Gándara, va sol·licitar altra vegada aquest reforç per evitar “les indesitjab­les cues” que, segons les companyies, hi està havent als principals aeroports turístics del país i que “donen mala imatge”. El seu temor és que, al tan anhelat estiu de la recuperaci­ó del negoci aeri, problemes de congestió foragitin els turistes. Es dona a més la circumstàn­cia que, després del Brexit, els viatgers britànics han de passar també pel control de passaports per a passatgers extracomun­itaris, que és on es concentren els problemes segons les aerolínies. Aquests controls, doncs, estan assumint un volum d’activitat més gran.

Tot i això, fonts d’Interior neguen taxativame­nt l’existència d’aquest col·lapse. Segons aquestes fonts, ni la Policia Nacional, encarregad­a del control fronterer, ni Aena no han rebut cap reclamació sobre això, per la qual cosa els “sorprenen” les dades ofertes per l’aerolínia. Les reclamacio­ns per pèrdua de vols s’interposen directamen­t a les aerolínies.

Malgrat negar aquest col·lapse, Interior ha volgut recordar que els pròxims dies arriben nous agents per reforçar aquests llocs. Aquestes fonts matisen que aquestes places no han estat assignades després de l’alarma suscitada per l’aerolínia, sinó que ja estaven previstes i comu

Les aerolínies insisteixe­n que es prenguin mesures urgents per evitar les “indesitjab­les cues”

nicades a Aena.

Els dotze aeroports amb més trànsit de viatgers del país tindran a partir d’aquest juny 1.726 efectius, mentre que el 2019 hi havia 1.456 funcionari­s. Pel que fa als ciutadans britànics, Interior ha sol·licitat i obtingut permís de la Comissió Europea perquè aquests ciutadans facin servir els controls automàtics (portes ABC), però en una fila específica perquè al final els sigui segellat el passaport. ●

 ?? IBERIA / EP ?? Passatgers al control de passaports de l’aeroport de Barajas ahir
IBERIA / EP Passatgers al control de passaports de l’aeroport de Barajas ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain