La Vanguardia (Català-1ª edició)

MÓN EMPRESARIA­L Cupra es fixa com a objectiu vendre 500.000 cotxes

La meta supera les xifres actuals de tot el grup Seat

- DO OR Á VAREZ Barce ona

Cupra va revelar ahir la seva nova ofensiva de productes que confirmen que tindrà un paper prevalent dins del grup Seat liderant la transforma­ció cap al vehicle elèctric. Va presentar el futur vehicle elèctric urbà, que compartirà amb altres marques del grup Volkswagen i es fabricarà a Martorell, i justifica la instal·lació d’una planta de bateries a Sagunt (Camp de Morvedre) i els ajuts del Perte (pla estratègic per a la recuperaci­ó i la transforma­ció de l’economia). Es construirà sobre la base del prototip UrbanRebel, es fabricarà a Martorell i es llançarà el 2025.

Abans, arribaran nous models de Cupra electrific­ats: el 2024 el Cupra Terramar i el Tavascan, i el 2025 l’UrbanRebel, juntament amb una renovació de l’actual gamma. “Aquesta nit mostrem tots els models que formen part de la pròxima generació d’herois de Cupra, que arribaran d’aquí a l’any 2025”, va dir Wayne Griffiths, conseller delegat de Cupra i de Seat. “El nostre objectiu a mitjà termini és lliurar 500.000 cotxes a l’any i impulsar la nostra expansió internacio­nal cap a nous mercats, així com entrar en nous segments. Comptem amb una Tribu Cupra totalment compromesa perquè això passi”, va afegir. Un objectiu molt ambiciós si es té en compte que el 2021 les vendes conjuntes de Seat i Cupra van ser de 470.500 vehicles. I les de Cupra van ser de 79.300 unitats, per la qual cosa l’objectiu de les 500.000 suposa un augment superior al 500%.

La presentaci­ó es va fer a l’antic circuit automobilí­stic Terramar de Sitges, el mateix escenari on fa quatre anys va començar el gran desplegame­nt de Cupra. Fins ara, la marca ha lliurat prop de 200.000 unitats, mentre que la facturació ha passat de 430 milions d’euros el 2018 a gairebé 2.200 milions d’euros el 2021. Aquest 2022 pretén duplicar les vendes, la facturació i la xarxa global.

L’esdevenime­nt, anomenat Impuls Imparable, va reunir centenars de persones, entre ells membres de les famílies accioniste­s de Volkswagen (Porsche i Piëch) i alts directius del grup alemany. L’enlairamen­t de la marca va començar el 2018 amb el repte de desenvolup­ar el seu caràcter d’esportivit­at, capaç d’atreure un client diferent del de Seat i també per obtenir un marge de benefici més gran per vehicle. El seu primer model va ser el Cupra Ateca, al qual dos anys més tard es va unir el Cupra León. Va ser el seu primer model electrific­at amb un motor híbrid endollable. El primer vehicle desenvolup­at en exclusiva per Cupra és el Formentor, que amb gairebé 100.000 unitats és fins ara el model més venut. I el primer elèctric pur és el Born, que es fabrica a Alemanya i ara està en fase de llançament.

El Cupra Terramar és un SUV esportiu que pretén retre homenatge al conegut circuit de Sitges i es fabricarà a Hongria, a la planta de Györ d’Audi. Estarà disponible amb motors de combustió, així com amb una nova generació de sistemes de propulsió híbrids endollable­s que ofereixen al voltant de 100 quilòmetre­s d’autonomia en mode purament elèctric. “Combina a la perfecció unes proporcion­s vistoses amb un capó allargat i un nas de tauró, que represente­n la determinac­ió de guanyar”, va dir Jorge Díez, director de disseny de Cupra.

El següent pas serà totalment elèctric amb el SUV Cupra Tavascan i ja el 2025 l’Urban Rebel, d’estil urbà. ●

Els sindicats UGT i Co● missions Obreres (CC.OO.) van demanar ahir en un comunicat que els creditors s’adhereixin a la proposta de la SEPI i facilitin l’entrada del finançamen­t públic a la companyia. La posició dels representa­nts dels treballado­rs arriba després que els fons rebutgessi­n el

La marca esportiva llança una ofensiva de models fins al 2025 que inclou el petit urbà de Volkswagen

CC.OO. i la UGT demanen als creditors que facilitin l’arribada de l’ajuda pública

La professora d’investiga● ció Marta Reynal-Querol, d’Icrea i del departamen­t d’Economia i Empresa de la UPF, va ser ahir guardonada en la 34a edició dels premis Rei Jaume I en la categoria d’Economia. Els premis, entregats a València, també van reconèixer la pla de la SEPI i en defensessi­n un d’alternatiu. La direcció de Celsa es va oposar a aquella contraprop­osta perquè la considera “incompatib­le” amb el pla de rescat de la SEPI. L’empresa té fins a final de mes per convèncer els creditors sobre el programa públic. / Redacció

La investigad­ora Marta Reynal-Querol rep el premi Rei Jaume I d’Economia

tasca de Jesús María Sanz Serna, en Investigac­ió Bàsica; Antonio M. de Lacy Fortuny, en Investigac­ió Mèdica; Emilio Chuvieco, en Protecció del Medi Ambient; Montserrat Calleja, en Noves Tecnologie­s, i Ángela Pérez, en la categoria d’Emprenedor­ia. / Redacció

 ?? MMUIS GENE / AFP ?? Wayne Griffiths, conseller delegat de Cupra i Seat, ahir
MMUIS GENE / AFP Wayne Griffiths, conseller delegat de Cupra i Seat, ahir
 ?? UPF ?? Marta Reynal-Querol
UPF Marta Reynal-Querol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain