La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’expedició que va canviar la història

‘Sin límites’ recrea l’odissea de Magalhães i Elcano coincidint amb el cinquè centenari de la primera volta al món

- Francesc Puig

Una expedició de cinc vaixells va salpar des de Sanlúcar de Barrameda (Cadis) el 20 de setembre del 1519 amb 239 mariners a bord. Tres anys més tard, només un vaixell va aconseguir tornar al mateix port amb 18 marins superviven­ts. Capitaneja­da pel portuguès Fernão Magalhães en el seu inici, i amb l’espanyol Juan Sebastián Elcano al comandamen­t en el retorn, l’odissea d’aquesta expedició s’ha traslladat a la pantalla petita amb Sin límites, la nova sèrie que Amazon Prime Video acaba d’estrenar i que d’aquí uns quants mesos arribarà a RTVE.

Rodrigo Santoro i Álvaro Morte interprete­n Magalhães i Elcano, respectiva­ment, en aquesta superprodu­cció dirigida pel cineasta britànic Simon

West ( Tomb Raider) que s’estrena coincidint amb la celebració del cinquè centenari d’una expedició que va recórrer gairebé 70.000 quilòmetre­s, cap a l’oest, i va completar la volta al món. Havia nascut com una missió gairebé impossible que pretenia trobar una nova ruta cap a les “illes de les espècies” i va acabar canviant la història de la humanitat demostrant que la Terra és rodona.

Álvaro Morte, un dels actors espanyols més coneguts del planeta gràcies al paper del Professor a La casa de papel, s’ha posat a la pell d’Elcano. “És un personatge que a Espanya en general no es coneix gaire. Es coneix molt més de la figura de Colom i tots el tenim moltíssim més proper, quan la proesa d’Elcano està considerad­a una de les grans gestes nàutiques de la història”, explica.

Per construir el seu propi Elcano, Morte ha llegit des de textos com Elcano, viaje a la historia, de Tomás Mazón fins al llibre Magallanes: El hombre y su gesta, de Stefan Zweig. “El que a mi m’interessav­a és representa­r un tipus que no es considera un heroi, ja que no té cap objectiu en aquell viatge més enllà d’escapar-se de la presó”, revela.

Malgrat que és una sèrie que explica una gesta històrica, assenyala l’altre gran protagonis­ta Rodrigo Santoro, el principal objectiu continua sent entretenir. “És important explicar aquesta història fascinant per a la humanitat d’una manera entretingu­da perquè els joves d’avui puguin veure una mica d’història i que no sigui avorrit. Aquest projecte va ser pensat i construït per tenir un ritme, molta acció, aventura...”.

El projecte de Sin límites, a càrrec de Mono Films i Kilima Media, va ser presentat el febrer del 2020 al Quarter General de l’Armada i és part d’un conveni de col·laboració subscrit per RTVE i el Ministeri de Defensa espanyol el març del 2018 amb motiu del cinquè centenari de la gesta. La sèrie consta de sis episodis que es van rodar al País Basc i Navarra a les localitzac­ions d’Azkoitia, Azkorri, Lazkao, Olite i la catedral de Pamplona, com també a Sevilla, Huelva i Madrid, abans de traslladar-se a la República Dominicana. ●

Rodrigo Santoro i Álvaro Morte interprete­n els dos marins en aquesta sèrie d’Amazon Prime i RTVE

 ?? Amazon prime video ?? Álvaro Morte es posa en la pell del marí espanyol Juan Sebastián Elcano
Amazon prime video Álvaro Morte es posa en la pell del marí espanyol Juan Sebastián Elcano

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain