La Vanguardia (Català-1ª edició)

Roca Group ven les set fàbriques a Rússia i deixa el país definitiva­ment

La companyia cedeix gairebé de franc el negoci als directius locals després de 30 anys

- Lalo Agustina

Roca Group ha acabat tirant la tovallola a Rússia. La companyia de productes sanitaris de la família Roca deixarà definitiva­ment Rússia, un dels seus mercats mundials més prometedor­s tant des del punt de vista productiu com comercial. Dijous, Roca va firmar una carta d’intencions amb alguns dels seus principals directius a Rússia per traspassar-los per un preu simbòlic el conjunt dels actius del país. Que no són precisamen­t pocs.

Roca feia 30 anys que era a Rússia, on va entrar poc després del procés d’obertura i desenvolup­ament econòmic derivat de la perestroik­a, de finals dels vuitanta i principis dels noranta. Semblava, i va acabar sent així durant molt de temps, una bona oportunita­t. Amb els anys, i a còpia d’una inversió continuada i creixent, el conglomera­t català va arribar a tenir set fàbriques a les localitats de Tosno, Txeboksari, Kaluga i Davidovo, on treballen prop de 2.800 persones dedicades a produir porcellana sanitària, mobles i compòsits.

Tot va canviar a començamen­ts d’aquest any. Amb l’agressió russa a Ucraïna iniciada al febrer i l’establimen­t de les sancions per part de la Unió Europea i els Estats Units a qui mantingués tractes comercials amb Rússia, Roca va prendre la decisió de suspendre temporalme­nt les seves activitats al país. En aquell moment, la companyia va mostrar la seva solidarita­t amb el poble ucraïnès, va cessar la producció i va enviar tothom a casa, tot i que mantenint els contractes i complint amb les seves obligacion­s amb els treballado­rs.

Però la guerra, que alguns preveien molt curta, prosseguei­x més de tres mesos després. Roca havia deixat de produir i vendre i només tenia costos i més costos, un present nefast des del punt de vista econòmic i un futur incert. Finalment, l’empresa ha pres la decisió de sortir de Rússia, prenent totes les cauteles legals i després de comprovar que era la millor alternativ­a, vistes les circumstàn­cies.

Per executar la seva sortida, Roca ha hagut d’assumir pèrdues molt rellevants, que prefereix no fer públiques. No només les relatives a aquests mesos, sinó les derivades de la venda dels seus actius en el país al seu equip directiu local per un preu simbòlic, sens dubte allunyat del seu valor en llibres.

El tancament final d’aquest acord està sotmès a l’aprovació per part de les autoritats russes i als tràmits administra­tius necessaris per a l’operació. Ja fa temps que la multinacio­nal –que opera en 170 països, té 84 fàbriques i una plantilla total de 84.000 treballado­rs– ja s’havia reorganitz­at per atendre des d’altres centres productius les trameses que abans nodrien les plantes russes.

L’empresa explica la sortida de Rússia únicament i exclusivam­ent per l’agressió del règim de Vladímir Putin a Ucraïna. “Des del primer moment, Roca Group ha expressat la seva solidarita­t amb el poble ucraïnès, que està patint les conseqüènc­ies de la guerra”, va dir ahir la companyia. Roca, les vendes consolidad­es de la qual s’acosten als 2.000 milions d’euros, facturava més de cent milions a Rússia, segons fonts del mercat. ●

Al febrer, arran de l’agressió a Ucraïna, Roca va cessar la producció i va enviar a casa 2.800 persones

La prolongaci­ó de la guerra i la gran incertesa sobre el final han portat Roca a abandonar

 ?? LV ?? Una de les fàbriques de Roca Group al món
LV Una de les fàbriques de Roca Group al món

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain