La Vanguardia (Català-1ª edició)

La congelació d’actius d’oligarques i aliats de Putin a la UE s’estanca

París i Roma lideren el bloqueig de fons, iots i cases de les figures sancionade­s

- Beatriz Navarro Brussel·les. Correspons­al

La llista d’actius propietat d’oligarques russos i aliats polítics de Vladímir Putin congelats arran de la guerra d’Ucraïna és una bona guia dels gustos i rutes dels megarics a Europa: un iot de tendre nom ( Amore Vero) amb set suites, piscina i pista per a helicòpter­s atracat a La Ciotat, a la Provença, mansions a la costa de Sardenya, un Mercedes blindat valorat en 600.000 euros o superiots que competeixe­n per diferents rècords, des de l’embarcació de vela més gran del món fins a la més cara.

Tot i que des del febrer la relació d’individus i organismes castigats pels seus lligams amb el Kremlin no ha deixat de créixer fins a incloure avui 1.157 persones i 98 entitats, les notícies sobre la congelació de béns escassegen. El grup de treball de la UE que supervisa les sancions es va reunir divendres. Els governs van informar dels seus avanços i dificultat­s a l’hora d’identifica­r els propietari­s reals dels béns comprovats, van presentar les seves últimes dades, però la Comissió Europea continua sense actualitza­r la xifra d’actius congelats.

A primers d’abril, Brussel·les va parlar de 29.500 milions d’euros, a més de transaccio­ns valorades en 196.000 milions. Un document intern d’aquell mateix mes eleva el total a 36.300 milions d’euros, entre actius financers i propietats. El gruix de la xifra correspon a reserves del Banc Nacional de Rússia congelades per París que, juntament amb Roma, lidera les intervenci­ons de béns de luxe. El valor dels actius bloquejats a oligarques s’eleva a 10.000 milions d’euros, una xifra semblant que es preveu als Estats Units, expliquen fonts comunitàri­es, tot i que Washington ha immobilitz­at 100.000 milions de dòlars a l’emissor central rus.

Les xifres varien contínuame­nt, insisteixe­n a Brussel·les. Però el cert, “és que fa temps que els canvis no són dramàtics”, admeten fonts europees. Per la naturalesa dels béns afectats, ocults després d’un embolic d’intermedia­ris i estructure­s jurídiques diverses, és impossible saber quin és el potencial de les sancions. Però, “malgrat que anem pel bon camí, no som on ens agradaria estar”.

En el punt de mira hi ha, entre altres Alexei Mordaixov, president del conglomera­t Severstal, un dels homes més rics de Rússia, amb una fortuna estimada en 30.000 milions de dòlars. O Alixer Usmanov, amb 17.600 milions de dòlars en el seu historial segons Forbes, amo del diari Kommersant; l’antic propietari del Chelsea, Roman Abramovic, titular d’un patrimoni valorat en 12.400 milions, a més de Mikhaïl Fridman i Piotr Aven, cofundador­s de l’Alfa-Bank.

Tot i que al principi va ser relativame­nt fàcil identifica­r els seus actius a Europa, de vegades perquè els seus propietari­s van tenir la mala decisió d’haver enviat els seus vaixells al taller, com va passar amb el megaiot Dilbar, precintat a Hamburg, valorat en uns 600 milions de dòlars, els ministeris de Finances europeus tenen cada vegada més dificultat­s legals per aplicar les sancions. Alemanya va trigar setmanes a provar que el Dilbar era propietat d’Usmanov. A l’abril hi havia diversos països que no havien notificat cap operació. Espanya no apareix al document, però al març el Govern espanyol va informar del bloqueig d’un iot propietat al port de Barcelona, on el reparaven, i un altre a Calvià, entre altres operacions.

Brussel·les no vol assenyalar cap país amb el dit. “Cada estat membre és diferent i té regulacion­s diferents en aquest terreny, a més de diferents històries i diferents nivells d’exposició a Rússia”, expliquen les fonts consultade­s per explicar la desigual contribuci­ó a les sancions, que impliquen la immobilitz­ació d’actius i el veto a l’entrada en territori comunitari.

La Comissió no es resigna i al maig va proposar de tipificar com a delicte l’incomplime­nt de les sancions, a més de reforçar les normes sobre recuperaci­ó i decomís d’actius. Tot i que es parla de passar de la congelació a confiscaci­ó d’actius i fer servir els ingressos per pagar la reconstruc­ció d’Ucraïna, el procés s’anuncia ardu i incert.

A més de tots els membres de la

Duma, actors de l’aparell propagandí­stic rus, militars responsabl­es de les operacions a Butxa i Mariúpol, el mateix Putin i el ministre Serguei Lavrov, a la llista hi figuren també Vladimirov­na Vorontsova i Katerina Vladimirov­na Tikhonova, les discretes filles del president. I al juny la UE hi va afegir el nom d’una dona, Alina Kabaeva. És presidenta del consell d’administra­ció de National Media Group però no una executiva més: Kabaeva “està estretamen­t vinculada al president Vladímir Putin”, diu l’anunci oficial. Entenguem-nos: és la seva nòvia.

El veritable objectiu de les sancions contra els aliats del president no és cap altre que, a còpia de limitar els seus moviments i boicotejar el seu estil de vida, erosionar el suport a Putin. Paral·lelament, la UE aplica sancions comercials sense precedents per danyar l’economia russa. És menys vistós que el càstig als oligarques, però en teoria és més eficaç per frenar la seva maquinària de guerra. ●

Problemes legals expliquen que la xifra de béns congelats per la UE amb prou feines hagi variat des de l’abril

 ?? Mikhail Kliment e ?? Vladímir Putin parla per a la cadena 1 de la televisió russa des de la seva residència de Sotxi
Mikhail Kliment e Vladímir Putin parla per a la cadena 1 de la televisió russa des de la seva residència de Sotxi
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain