La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rius de mort a l’Amazònia

Poques esperances per als dos investigad­ors desaparegu­ts al Brasil

- Andy Robinson

La llanxa en què es desplaçave­n pel riu amazònic el periodista britànic Dom Phillips i l’etnòleg brasiler Bruno Araújo Pereira tenia un motor forabord de 40 cavalls, 70 litres de combustibl­e i 7 bidons buits. La del seu presumpte assassí, Amarildo da Costa de Oliveira, el Pelado, caçador i pescador furtiu, amb presumptes lligams amb el narcotràfi­c, anava equipada amb un motor de 60 cavalls.

Amb aquesta diferència de potència no és difícil imaginar-se el possible desenllaç de la persecució que, segons els indicis, va ser diumenge passat pels meandres del riu Itaqui, un afluent de l’Amazones a la frontera amb el Perú que dona accés a la immensa reserva indígena de Vale do Javari.

Des d’aquell dia no hi ha rastre de Pereira i Phillips, que feien una feina d’investigac­ió periodísti­ca a la zona. Després de detenir Oliveira dimarts, la policia brasilera va trobar a la seva llanxa una escopeta de caça amb municions, una petita quantitat de cocaïna i restes de sang. Diversos testimonis afirmen que van veure Oliveira armar-se i dirigir-se pel riu darrere dels dos investigad­ors.

Divendres es va donar la pitjor notícia fins a la data després d’una setmana de recerques amb llanxes militars, bussejador­s i centenars de voluntaris indígenes. La policia federal havia trobat “matèria orgànica aparentmen­t humana” a prop del municipi d’Atalaia do Norte, cap a on es dirigien els dos investigad­ors. El president brasiler Jair Bolsonaro va dir dissabte que “parts d’un cos humà van aparèixer flotant al riu”. Es farà na prova d’ADN per esbrinar si les restes són de Pereira i Phillips.

Hi ha més motius per pensar el pitjor. Oliveira havia amenaçat més d’una vegada Pereira, exfunciona­ri de la Fundación Nacional del Indio (Funai), institució federal responsabl­e de vetllar pels interessos de les 254 ètnies indígenes al Brasil, la majoria a l’Amazònia. “Vull saber si (Pereira) dispara bé”, va dir una vegada, segons testimonis.

Pereira se situava en el punt de mira de molts delinqüent­s locals després de denunciar les constants invasions violentes a la reserva de Vale do Javari per part de caçadors i pescadors furtius, miners i fustaires il·legals, molts d’ells armats.

L’anomenada Triple Frontera del Brasil, el Perú i Colòmbia és el nexe més lucratiu de la delinqüènc­ia organitzad­a de la selva amazònica. Sense carreteres, els rius són les principals rutes per al contraban de cobejades matèries primeres, des de la carn de tracajà, (tortuga de riu), i de l’enorme peix pirarucú, fins a fustes precioses, or i pedres precioses .

Aquestes activitats són il·legals si es duen a terme dins del territori indígena de Vale do Javari, que s’estén a través de 85.000 quilòmetre­s quadrats, gairebé igual que Portugal, al llarg de la frontera amb el Perú. “La violència i els assassinat­s són habituals”, va dir un advocat de Rio de Janeiro, que ha treballat amb els marubo a la zona. “He vist casos de persones assassinad­es per la lona d’un camió”.

En anys recents, l’extracció il·legal s’ha ajuntat amb el negoci de drogues . “Aquí sempre hi havia fustaires, garimpeiro­s, pescadors i caçadors il·legals”, va dir Antenor Vaz, excap de la Funai a Vale do Javari, en un podcast del diari Folha de São Paulo. “Però des del 2019 manen els narcos de Comando Vermelho”.

Pereira i Phillips poden haver pagat el preu per interferir en els interessos dels dos grups de delinqüent­s. Segons una investigac­ió del diari O Globo se sospita que un capo del narcotràfi­c pot haver encarregat l’assassinat de Pereira per haver investigat el tràfic il·legal de carn i peix per blanquejar diners procedents de les drogues.

Bolsonaro va provocar indignació quan va acusar els dos desaparegu­ts d’haver anat “a l’aventura” recorrent els perillosos rius de l’Amazònia occidental sense escorta policial. En realitat, el comentari delata la debilitat del sistema de protecció i seguretat a l’Amazònia sota Bolsonaro. La desaparici­ó “passa en un context de desprotecc­ió de terres indígenes, desmantell­ament d’òrgans de protecció mediambien­tal (...) i promoció de l’odi contra indígenes, tècnics i profession­als de la premsa”, va denunciar la comissió de drets humans Dom Paulo Evaristo Arns.

Pereira, de 41 anys, defensor del dret dels pobles sense contacte a mantenir-se aïllats, és un exemple del que passa. Va ser acomiadat de la Funai el 2019 en una purga d’experts que va facilitar l’entrada d’evangèlics probolsona­ristes a la fundació.

Així mateix, un sistema policial i jurídic privat de recursos en àrees tan remotes és una garantia d’impunitat per als delinqüent­s. El 2019, un funcionari de la Funai va ser assassinat a Tabatinga, a 30 quilòmetre­s d’on van desaparèix­er Phillips i Pereira. Ningú no ha estat jutjat. La seu de la Funai a Tabatinga ha estat incendiada vuit vegades des del 2019 .

Bolsonaro no ha amagat mai el seu rebuig de la demarcació de territoris indígenes com Vale do Javari. Sis ètnies indígenes habiten a la reserva, protegides –en teoria– per la constituci­ó brasilera. L’Amazònia occidental acull també la concentrac­ió més gran del món de pobles originaris sense contacte. Malgrat que tenen protecció formal, molts creuen que el discurs de Bolsonaro i el seu govern autoritzen les invasions i la violència.

Per a Pereira i Phillips, la feina d’investigac­ió i denúncia de la delinqüènc­ia en el Vale do Javari, lluny de ser una aventura, era un servei públic. Phillips, nascut fa 57 anys a Merseyside, Anglaterra, col·laborador de The Guardian, és el periodista que més exclusives ha tret sobre la destrucció mediambien­tal i social a l’Amazònia, bé sigui a mans de narcotrafi­cants i miners il·legals o de grans magnats de la indústria de la carn o la soja. El seu viatge pel riu Itaqui hauria servit per acabar un llibre en què pretenia elaborar un pla per salvar l’Amazònia. ●

“La violència és habitual: he vist casos de persones assassinad­es per la lona d’un camió”

Hi ha indicis que un capo va manar matar-los per haver investigat el tràfic de peix i carn per blanquejar

 ?? EVARISTO SA / AFP ?? Treballado­rs de la Fundación Nacional del Indio protesten a Brasília per les desaparici­ons
EVARISTO SA / AFP Treballado­rs de la Fundación Nacional del Indio protesten a Brasília per les desaparici­ons

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain