La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ocupació d’habitatges, a l’alça

-

Càritas Barcelona calcula que l’any passat hi va haver a la capital catalana més de 14.000 denúncies per ocupació d’un habitatge. Una xifra certament important i que respon a diversos factors, sent potser el principal l’existència de desenes de milers de pisos buits, en la seva gran majoria propietat de fons d’inversió i d’entitats bancàries.

Catalunya va ser la comunitat amb més denúncies presentade­s el 2021 per violació de domicili i usurpació d’habitatge, amb el 42,3% del total d’Espanya. El creixent fenomen del sensellari­sme, que s’alimenta de derivades com l’alt preu dels lloguers, la pràctica inexistènc­ia d’un parc d’habitatge públic i la creixent exclusió social, aboca cada vegada més ciutadans a ocupar un pis o un local buits. Sense oblidar l’aparició de grups mafiosos que ofereixen habitatges a persones d’escassos recursos i a immigrants sense papers a canvi del 2.000 o 3.000 euros.

La conseqüènc­ia de tot això és que desenes de milers de pisos deshabitat­s a Catalunya acaben convertits en habitatges ocupats. També ajuda l’augment dels desnonamen­ts i execucions hipotecàri­es. Els primers han assolit la xifra de 2.140 en el primer trimestre de l’any –un cada 55 minuts– i les segones van pujar un 57% l’últim trimestre del 2021. Fa anys que Catalunya encapçala el rànquing de desnonamen­ts per comunitats autònomes, i la causa principal és l’impagament del lloguer.

Aquestes dades expliquen l’elevat nombre d’ocupacions de pisos deshabitat­s, tant de grans tenidors com de ciutadans particular­s, que genera paral·lelament una mena de llei de la selva en què moltes vegades les màfies imposen abusos i extorsions. Promotors i gestors immobiliar­is admeten també que hi ha un dèficit d’habitatge públic però assenyalen que això no pot justificar ocupar un pis privat, i fins i tot critiquen que, segons el seu parer, la legislació i alguns ajuntament­s estan fomentant les ocupacions.

Aquest és un problema social complex que té moltes cares i molts sectors implicats i que afecta administra­cions, propietari­s –grans i petits–, promotors immobiliar­is i sobretot milers de ciutadans i famílies que es veuen forçats a l’ocupació després de ser desnonats o perquè estan en situació irregular. Es fa urgent, doncs, que s’implementi­n els canvis legislatiu­s i acords entre administra­cions que facin possible que els milers de pisos actualment deshabitat­s i que són objecte d’ocupacions puguin destinarse a lloguer social i ser gestionats pel sector públic per poder donar resposta a la crisi habitacion­al. ●

L’existència de desenes de milers de pisos buits a Catalunya facilita les violacions de domicili

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain