La Vanguardia (Català-1ª edició)

Crida de socors a l’emir de Dubai contra la criptosect­a

Una família busca suport al nivell més alt per impedir un acte d’IM Academy a què vol assistir la seva filla, captada pel grup

- Josep Fita

ciències socials i jurídiques, que és el que més títols té (tres vegades més que els de Ciència) o les d’enginyeria.

Els nervis comencen pels adolescent­s que volen entrar en un grau que exigeix nota, una nota excel·lent, com Medicina al Clínic (13,146), una de les que tenen més demanda (1.764 peticions per a 172 places el 2021). La inquietud s’encomana i s’escampa fins i tot per als que no necessiten nota. Potser les PAu són una mica una prova iniciàtica en un món adult.

En tot cas, la dècima desitjada, especialme­nt en les branques de ciències de la salut i ciències (Matemàtiqu­es i Física de la uAB és, per desè any consecutiu, la carrera amb més nota requerida, un 13,566, accessible només a 20 alumnes) els situa a molts al caire d’un abisme vital.

Ciències de la salut és, juntament amb la branca de ciències, la més exigent. En 17 títols es va necessitar més d’un 12 per poder ser admès. I el juliol del 2021 no es va poder accedir a cap grau a preu públic de salut per sota d’un 8,070 (Nutrició Humana i Dietètica uRV).

La dècima maleïda també pot variar a partir de les primeres assignacio­ns de les notes de tall, que es coneixeran l’11 de juliol. segons una anàlisi de la plataforma unportal, en 47 dels 50 graus més sol·licitats es va rebaixar la nota de tall després de la primera assignació. Únicament va quedar invariable del juliol a l’octubre en tres titulacion­s, Psicologia, Infermeria i ADE de la uAB.

El grau més demandat en primera preferènci­a pels nois, ADE de la uB, va passar, del juliol a l’octubre, del 9,646 al 9,440. Medicina del campus Clínic de la uB, triat preferentm­ent per les nois, va saltar del 13,146 al 13,022.

Aquests dies de selectivit­at cal relativitz­ar, perquè allò que els joves es “juguen” amb tanta passió pot canviar el dia de demà. segons un estudi del Ministeri d’universita­ts, un de cada tres joves espanyols deixen la carrera que ha triat el primer curs. No tots abandonen: un 12% se’n va a un altre grau.

Cal recordar el magnífic discurs de steve Jobs davant els graduats de stanford el 2015, en què els va admetre que ell no es va titular mai, però que va confiar en la seva curiositat i intuïció, sense deixar que el soroll de les opinions dels altres ofegués la seva mateixa veu interior. I va arribar a fundar Apple, per una sèrie de decisions que va prendre en la seva joventut, que van adquirir sentit no quan s’estaven prenent, sinó d’adult, passat el temps. “Confia en tu mateix”, els va dir. Bons exàmens. ●

Com molts joves (i no tan joves), la Maria (nom fictici per mantenir el seu anonimat), de 17 anys, també ha sucumbit als cants de sirena d’IM Academy, una suposada acadèmia que ofereix formació en trading i criptomone­des. La seva principal activitat, però, i segons les denúncies d’algunes organitzac­ions i persones que han abandonat l’organitzac­ió, té com a base una presumpta estafa piramidal. La jove està tan obnubilada que pretén viatjar al macroesdev­eniment que aquest grup ha convocat a l’octubre a Dubai.

Els seus pares estan “aterrits” amb la idea i volen evitar-ho. “Els diuen que si són intel·ligents poden monetitzar internet amb les criptomone­des, i que treballant mitja hora al dia poden fer-se gairebé milionaris”, explica a La Vanguardia l’Álvaro (nom fictici també), el pare de la menor. La seva capacitat d’atracció és tal que aconseguei­xen que els joves que capten deixin els estudis i fins i tot marxin de casa. La Maria va fer ambdues coses.

L’Álvaro i la seva dona se senten impotents per recuperar la comunicaci­ó amb la seva filla. Però mentrestan­t intenten interferir en el dia a dia de l’organitzac­ió. Com? Evitant, per exemple, que celebrin esdevenime­nts, on capten potencials clients i enforteixe­n el missatge dels ja convençuts. Ells, juntament amb moltes altres famílies, van intentar frenar, sense èxit, l’acte multitudin­ari que IM Academy va celebrar el 8 i el 9 d’abril al Palau Olímpic de Badalona, que va congregar 7.500 persones i on va assistir la Maria. Ara intenten tenir més sort amb el macroesdev­eniment que l’organitzac­ió té previst celebrar a Dubai, la ciutat més poblada de la unió dels Emirats Àrabs, del 3 al 6 d’octubre. L’escenari de la trobada serà el Coca-Cola Arena, molt a prop del Burj Khalifa.

Malgrat ser menor, la Maria vol anar-hi. Entén que viatjar amb un passaport fals és “perillós a qualsevol lloc”, però “en un país com els Emirats podria ser-ho fins i tot més”. Han escrit a l’emir de Dubai, al príncep hereu, als ministeris d’Interior i Exteriors de la unió dels Emirats Àrabs i a la seva ambaixada a Espanya. Tant aquesta última com el Ministeri d’Interior els han respost i els han assegurat que estudiaran la seva queixa. També s’han dirigit a Coca-Cola, empresa que dona nom al recinte on es preveu celebrar l’esdevenime­nt. “Evidentmen­t, els valors corporatiu­s de la marca (joventut, esport...) estan molt allunyats dels que representa IM Academy”, esgrimeix Álvaro. “La idea és que Coca-Cola pugui pressionar els propietari­s de la instal·lació perquè no s’hi faci l’acte. Entenem que aquesta companyia en cap cas no vol que se l’associï a aquest esdevenime­nt”. Van enviar un correu electrònic a Coca-Cola Middle East el 18 de maig, però encara no han rebut resposta. Aquest diari també ha contactat amb la companyia, que ha assegurat haver remès la queixa al seu departamen­t internacio­nal i estar, a més, “recollint informació”. ●

Els nervis comencen pels adolescent­s que volen entrar en un grau amb nota de tall alta i s’encomanen a la resta

 ?? Igor ShapoAhCN o ?? El Coca-Cola Arena, a Dubai, on es vol celebrar l’esdevenime­nt
Igor ShapoAhCN o El Coca-Cola Arena, a Dubai, on es vol celebrar l’esdevenime­nt

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain