La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un paradís ocupa

Mataró impulsa noves estratègie­s contra les ocupacions il·legals

- Fede Cedó

La capital del Maresme, Mataró, té el dubtós honor de ser la ciutat que, a part de Barcelona, sumeixi un gran nombre d’ocupacions il·legals. A un ritme de més de 50 de mensuals, es converteix en un paradís per als ocupes. Però liderar aquest rànquing també li concedeix potència per innovar amb mesures antiocupac­ió i a liderar la pressió judicial i política per modificar la legislació i gravar les ocupacions.

Mentre que a Catalunya el gruix de les violacions de domicilis va arribar a la màxima esplendor el 2015, Mataró dos anys abans ja lluitava contra el tsunami propiciat per l’abandoname­nt de molts domicilis a causa del frau de les accions bancàries preferents, els productes financers d’alt risc que van arruïnar centenars de famílies per haver confiat en la seva entitat de tota la vida. En aquest cas, Mataró també va ser l’epicentre d’aquestes dubtoses pràctiques fiscals. un 12% de la població va arribar a tenir els seus estalvis immobilitz­ats a l’extinta Caixa Laietana.

si Mataró va ser pionera a implantar els jutjats exclusius per penalitzar el frau de les preferents, també ho ha estat a impulsar des del Col·legi d’Advocats mesures legislativ­es contra les ocupacions. També ha ideat fórmules imaginativ­es policials que permeten avortar molts dels intents d’usurpació que dispararie­n les estadístiq­ues escandalos­ament.

“Les ocupacions i la multireinc­idència són els dos elements que destrossen la pau social a Mataró”, especialme­nt a dos barris en què “sociològic­ament hi ha hagut un reemplaçam­ent de la població per via de la immigració, com ara Rocafonda i Cerdanyola”, sosté Xavier santajulia­na, intendent en cap de la policia local de Mataró.

L’aparició de les màfies ha complicat la imposició de solucions, però els delinqüent­s van un pas per sobre. “Hem arribat a detectar nens que entren en habitatges i que les màfies els paguen per ocupar”, assegura santajulia­na, que atribueix l’increment de les ocupacions al “baix rigor en el tractament penal”, per això, com a responsabl­es de la seguretat local, “hem hagut de ser molt innovadors”.

Els policies de Mataró, com a la resta d’Espanya, col·lideixen amb el concepte jurídic que permet als ocupes declarar que el domicili en què han entrat és el seu habitatge i que “propicia que el delicte deixi de ser flagrant”, apunta santajulia­na, i, per tant, coarta l’actuació policial, tret que s’aconseguei­xi imposar la immediates­a en la investigac­ió i que el jutge el doni per acreditat.

A Mataró, des del 2017, hi ha una unitat policial específica contra les ocupacions, que ha permès prendre contacte amb la majoria “dels gestors de pisos buits” per agilitar els tràmits de desallotja­ment i “estirar al màxim el concepte de flagrant”. una altra innovació ha tingut lloc després d’aplicar-se la legislació administra­tiva, en comptes de la penal, per evacuar ocupes de locals amb arguments de falta de salubritat o riscos per a la comunitat. ●

Les màfies es nodreixen de menors a qui paguen per violar habitatges per al mercat negre

 ?? Lono Conó ?? Operació de tres cossos policials contra un edifici ocupat per delinqüent­s a Mataró
Lono Conó Operació de tres cossos policials contra un edifici ocupat per delinqüent­s a Mataró

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain