La Vanguardia (Català-1ª edició)

Anonimat i errors

- Albert Montagut

El més recent i interessan­t sobre la compra de Twitter per part del multimilio­nari Elon Musk és l’exigència del creador de Tesla de conèixer el nombre de perfils falsos entre els usuaris de la xarxa. S’imaginen un Twitter sense robots, sense amenaces i insults procedents de comptes no identifica­ts. Seria un altre Twitter, oi?

Segons Musk, més d’un 20% dels perfils de Twitter podrien ser falsos, però l’actual propietat no vol revelar la dada. A simple vista, des de qualsevol compte personal de Twitter s’observen molts comptes falsos o no identifica­ts adequadame­nt... D’això no n’hi ha cap dubte.

La llibertat d’expressió té com a base fonamental que tothom tingui la possibilit­at de dir el que cregui que és convenient en cada moment, però identifica­nt-nos. L’anonimat no té gaire a veure amb la llibertat d’expressió, deixant de banda, esclar, aquelles societats en què dir les veritats poden significar una persecució policial, judicial i penal. En les democràcie­s fins i tot es pot arribar a l’insult, si la persona que comet aquell error s’identifica i accepta les possibles conseqüènc­ies de les seves males maneres i paraules.

Avui dia, la proliferac­ió de bots i cadenes de bots per atacar una persona, un organisme o una entitat han acabat per destrossar tota la part positiva d’aquesta xarxa. Musk té raó, necessita saber quin percentatg­e de comptes falsos existeixen a Twitter abans de formalitza­r la compra definitiva. El tema és delicat, però sí Musk desitja començar una nova etapa a la xarxa de l’ocellet blau, ha de saber on es fica.

Una de les raons de per què és interessan­t que Musk aconseguei­xi el control de Twitter és que segons ha dit ell mateix podríem editar els tuits una vegada publicats i després de comprovar que hi ha errors en el text. Avui dia, la quantitat de tuits amb faltes mecanogràf­iques o gramatical­s o amb informacio­ns incorrecte­s és monumental.

Des que les Blackberry van deixar pas lliure als iPhones i smartphone­s semblants, el teclat tàctil també juga moltes males passades als usuaris. Sobretot en els missatges que s’escriuen sobre la marxa. Per exemple, als teclats Qwerty la v i la b estan juntes, i els errors amb aquestes lletres solen ser comuns. Una correcció sense haver d’esborrar el tuit s’agrairia. L’ús tan estès de crear missatges bilingües i de vegades trilingües ho complica tot encara més. A veure si Elon Musk finalment ho arregla. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain